Škotska vlada juče je negirala navode britanskih medija da je doneta odluka o puštanju na slobodu glavnookrivljenog za bombaški napad na avion iznad Lokerbija 1988. Alija al Megrahija iz humanitarnih razloga, navodeći da se o tom slučaju još razmatra.

Navodi su odbačeni kao spekulacije i da regionalni ministar pravde još nije razmotrio sve informacije vezane za slučaj oslobađanja Alija Megrahija iz zatvora. Ovaj bivši agent libijske tajne službe inače boluje već nekoliko godina od terminalnog kancera prostate. „Odluka će biti doneta naredne nedelje“, izjavio je škotski ministar pravde Keni Mekaskil za škotsku televiziju.

Abdelbaset al Megrahi je osuđen na kaznu doživotnog zatvora zbog podmetanja eksploziva u američki putnički avion. U eksploziji aviona 1988 čiji su delovi pali na Lokerbi poginulo je svih 259 putnika i članova posade aviona kao i jedanaest osoba na zemlji.

Njegov pravni tim i ranije je tražio oslobađanje na humanitarnoj osnovi. Takođe na adresu suda u Edinburgu pre nekoliko godina stigao je zahtev da se Aliju Megrahiju omogući služenje ostatka kazne u libanskom zatvoru. Vest o mogućem oslobađanju Megrahija dovela je do oštre debate među porodicama žrtava, u SAD i Britaniji. Suzan Koen, dvadesetogodišnja kćerka Teodore koja je stradala u napadu ocenila je da bi njegovo oslobađanje bilo „ užasan potez“. „Bolesna sam od reči kompenzacija i simpatija. Ukoliko bude pušten i zatvora i vraćen u zemlju biće proglašen herojem“. Ona dodaje da se na ovaj način pokazuje da niko nema milosti prema žrtvama napada. „Da li je Megrahi dok je postavljao bombu u avion mislio na ljudi koji će stradati prilikom eksplozije“, pita se ona.

S druge strane, Bob Moneti, poslednji predsednik organizacije Žrtava leta 103, koji je izgubio svog 20-godišnjeg sina Ričarda u napadu kaže: „Razumemo da je Megrahi bio samo oruđe u celoj operaciji i da on nije odlučivao o napadu. Radije bih želelo da vidim Moamera el Gadafija u zatvoru“.

U međuvremenu, u Libiji su u toku pripreme za njegov povratak. Na brzinu donošenja odluke o Megrahijevom oslobađanju je, kako se veruje, uticala i saglasnost svih strana da bi on trebalo da se vrati na libijsko tlo na vreme za početak najvećeg muslimanskog praznika ramazana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari