Šefovi diplomatija Evropske unije na jučerašnjem zasedanju u Luksemburgu zaključili su da političke vođe u Bosni i Hercegovini imaju odgovornost za nagodbu oko reformi koje vode u Evropu, inače će i dalje zaostajati za zemljama regiona. To je novinarima izjavio predsedavajući, švedski ministar inostranih poslova Karl Bilt.

Zvaničnici koji su pratili raspravu rekli su da vođi u BiH moraju sprovesti reforme da bi se ukinuo položaj visokog međunarodnog predstavnika i uspostavila funkcija predstavnika EU. „A bez toga nema napretka BiH ka Evropi i tamošnji vođi su odgovorni i prema sopstvenoj javnosti“. Bilt je rekao da „lideri u Bosni koja je njihova zemlja, moraju poraditi da zemlja ne zaostaje za drugima u regionu kao što smo to videli na primeru vizne liberalizacije“.

– Mi smo ih upozoravali i upozoravali da će ostati iza Srba i drugih, a oni nisu poslušali upozorenja i sad se nadamo da će moći da to nadoknade. Ali, preti opasnost da se isto to dogodi i na drugim poljima, ako ne sednu za sto, razgovaraju i dogovore o tome šta je nužno za budućnost – rekao je Bilt.

– Naravno da je data snažna podrška naporima koje mi činimo da se pomogne bosanskim liderima, ali mi to nikad ne možemo postići bez vođstva u Bosni, jer je to njihova zemlja, a ne naša – rekao je šef švedske diplomatije.

Na pitanje novinara kako se može prevazići podeljenost unutar Bosne, koja je određena ratom i zločinima u prošlosti, Bilt je uzvratio da političari moraju biti usredsređeni na budućnost. O krivcima za ratne zločine će odlučiti Haški sud, zaključio je Bilt. On je upozorio da bi i sama Evropska unija stalno mogla da se nalazi pred velikim problemima i trzavicama ako bi se stalno vraćala na strašne događaje i krivice iz Drugog svetskog rata.

To je, po njegovim rečima, pokazao i nedavni zahtev češkog predsednika Vaclava Klausa da se u „Ugovor iz Lisabona“ o preustrojstvu EU unese jedna klauzula koja se tiče pitanja sudetskih Nemaca u Češkoj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari