Linta: Nepovoljan položaj Srba u BiH 1Sarajevo Foto: Stanislav Miljoković

Predsednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Miodrag Linta istakao je na sednici odbora da je položaj Srba u Federaciji BiH nepovoljan i da je od 1991. do 2013. registrovano 500.000 manje srpskog stanovništva, koje je bilo proterano ili prinuđeno da napusti teritoriju BiH.

Članovi Odbora za dijasporu i Srbe u regionu danas su razmotrili položaj Srba u Federaciji Bosne i Hercegovine sa akcentom na imovinsko-pravna pitanja.

Linta je rekao da se vrši sistematska diskriminacija Srba u obrazovanju i zapošljavanju u javnom sektoru, prosveti, pravosuđu, zdravstvu, kao i u raspodeli sredstava iz budžeta Federacije BiH.

On je ukazao da je veliki broj proteranih Srba koji ne mogu da povrate svoju imovinu.

Pomoćnik ministra za izbeglice i raseljena lica Vlade Republike Srpske Radovan Grajić rekao je na sdnici odbora da se donošenjem Zakona o zemljišnim knjigama sprovodi diskriminacija Srba po pitanju registracije nepokretnosti, navodi se u saopštenju.

On je rekao da je otvarano šest kancelarija za pravnu podršku u zaštiti imovinskih prava Srba u BiH, u Bijeljini, Zvorniku, Nevesinju, Istočnom Novom Sarajevu, Mrkonjić Gradu i Banjaluci.

Odbor za dijasporu i Srbe u regionu pozvao je građane Srbije rođene na području Federacije BiH, da se do 24. jula prijave za glasanje izvan BiH, u vezi sa opštim izborima koji će se održati 7. oktobra u BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari