Linta: Položaj Srba u Hrvatskoj tragičan 1Miodrag Linta Foto: Medija centar (аrhiva)

Predsednik Saveza Srba u regionu Miodrag Linta izjavio je da je položaj Srba u Mađarskoj i Rumuniji zadovoljavajuć dok u ostalim državama regiona postoji sistemska diskriminacija srpskog naroda.

Linta je za RTS  rekao da je u Hrvatskoj od dolaska Franje Tuđmana na vlast na sceni držani projekat  revitalizacije ustaške ideologije.

„Snažne istitucije u Hrvatskoj rade na tom planu. Među njima je i Hrvatska radio-televizija koja promoviše sadržije čiji je cilj širenje govora mržnje prema Srbima. Hrvatski političari retko to osuđuju, pravosuđe i policija ne koriste ionako blage mere protiv tog nasilja“, rekao je Linta komentarišući to što je HRT reklamirao knjigu i film „Mit o Jasenovcu“.

Položaj Srba u Hrvatskoj je tragičan, ukazuje Linta i objašnjava da im se prava, predstavljeni su kao građani drugog reda.

„Šalje im se poruka da se isele ili asimiluju“, dodao je predsednik Saveza Srba iz regiona.

Komentarišući zabranu akademije povodom 100 godina od ujedinjenja Srbije i Crne Gore, Linta kaže da je to skandalozna odluka za najstrožu osudu.

„Ovo je još jedan u nizu događaja koji pokazuje da crnogorska vlast krši prava Srba“, kaže Linta.

Prema njegovim rečima, osim u Mađarskoj i Rumuniji gde je status Srba zadovoljavajuć, u ostalim državama regiona imamo sistemsku diskriminaciju srpskog naroda.

„Treba nam istutucija koja bi se sistematski bavila Srbima u regionu sa ciljem poboljšavanja njihovog položaja“, navodi Linta i dodaje da Srbija treba snažnije i više da govori o primerima kršenja ljudskih i nacionalnih prava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari