Linta poziva Tužilaštvo za ratne zločine da pokrene postupak zbog ubistava u Medačkom džepu 1Foto: Beta/Miloš Miškov

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta pozvao je danas Tužilaštvo Srbije za ratne zločine da pokrene krivični postupak zbog ubistva 88 Srba tokom hrvatske vojno-policijske akcije „Medački džep“ 1993. godine.

U saopštenju povodom 29. godišnjice napada na srpska sela Divoselo, Čitluk i Počitelj u blizini Gospića, Linta je podsetio da su hrvatske snage ubile 88 srpskih vojnika i civila, a sela „sistematski opljačkale i sravnile sa zemljom“.

„Jedini osuđeni za ovaj svirepi ratni zločin je general i poznati ubica gospićkih Srba Mirko Norac. Hrvatski sud ga je pravosnažno osudio na smešnih i uvredljivih šest godina što predstavlja ruganje srpskim žrtvama i njihovim porodicama“, ukazao je Linta.

Ocenio je da srpski narod „ne sme nikada zaboraviti i ne sme nikad prestati govoriti o žrtvama koje su na jeziv način ubijene u u tri srpska podvelebitska sela“.

„Posebno je značajno da kao država i narod negujemo kulturu sećanja na naše žrtve i da se borimo za istorijsku istinu o karakteru ratova devedestih godina prošlog veka i za istinu o stradanju srpskog naroda. Ne smemo nikada pristati na sramnu i skandaloznu zamenu teza da se dželat proglasi žrtvom i žrtva dželatom“, dodao je predsednik Saveza Srba iz regiona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari