Listu Danas nagrada za multietnički suživot, za serijal tekstova "Druga strana Kosova" 1Foto: Kristina Bondžulić

Dnevnom listu Danas dodeljena je PCI nagrada za tekstove koji se odnose na multietnički suživot Albanaca i Srba na Kosovu.

Nagrade su dodeljene za priloge koji najbolje oslikavaju multietnički suživot Albanaca i Srba kao dobrih komšija, uprskos uvreženoj negativnoj slici i predrasudama da među njima postoje tenzije i nesuglasice.

Ova nagrada se dodeljuje po prvi put i obuhvata emisije ili tekstove objavljene tokom 2021. godine a dodelio ih je žiri u sastavu Jelena Obućina (Newsmax Adria), Tamara Skrozza (FoNet) i Milivoje Mihajlović (RTS).

Kako žiri sugeriše, postojao je ozbiljan nedostatak medijskog sadržaja koji govori o dobrim stranama suživota Srba i Albanaca.

“Imali smo veliki broj prijava i sve su bile na visokom nivou, ali ove tri u video konkurenciji i dve u pisanoj bile su jednoglasna odluka”, kazala je Skrozza.

Druga nagrada za pisani sadržaj pripala je Bojanu Cvejiću iz Danasa.

“Serijal tekstova “Druga strana Kosova” razbija stereotipe o neprijateljstvu Srba i Albanaca. Većina tekstova govorila je kako o problemima tako i o mogućim rešenjima”, obrazložio je član žirija Milivoje Mihajlović.

“Na neki način ne mogu da prihvatim ovu nagradu na svoje ime, ovo je nagrada cele redakcije, pogotovo novinara koji su radili na ovim pričama Snežana Čongradin, Marija Stojanović, Una Miletić i Miloš Miljković. Ja sam bio samo urednik ovog serijala u kojem smo pokušali da predstavimo ljude iz sfere umetnosti, sporta, kulture, kako bismo saznali neke druge aspekte sa Kosova osim politike”, kazao je Cvejić.

Listu Danas nagrada za multietnički suživot, za serijal tekstova "Druga strana Kosova" 2
Foto: Kristina Bondžulić

Prvu nagradu na srpskom jeziku za pisani sadržaj dobila je Jelena Jorgačević iz nedeljnika VREME koja je pokušala da odgovori na pitanje može li se živeti zajedno na Kosovu i da li može doći do pomirenja.

Prva nagrada za audio-vizuelni sadržaj pripala je Zorici Krstić Vorgučić sa radio KIM-a za priču “Zašto je važno da govorimo jezik svojih komšija”. To je priča koja govori o potrebi razumevanja i pomirenja dve etničke grupe.

Druga nagrada pripala je Tatjani Manojlović sa RTS-a za priču “Život ide dalje”, koja govori o jeziku i prijateljstvu postkonfliktnog vremena.

Treća nagrada za video pripala je Aleksandri Nićić sa RTK2.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari