Makedonska vlada odlučila je da za novog ambasadora ove zemlje u Srbiji predloži Ljubišu Georgievskog, bivšeg predsjednika makedonske skupštine i člana vladajuće stranke VMRO-DPMNE.

Televizija Alfa, pozivajući se na izvor iz vladajuće koalicije, saopštila je da će, najvjerovatnije, do kraja ovog mjeseca za Georgievskog biti zatražena saglasnost zvaničnog Beograda. Georgievski je nakon isteka mandata u Sobranju izabran za umjetničkog direktora Makedonskog narodnog pozorišta, a postao je i savjetnik ministra inostranih poslova Antonija Milošoskog.

Od 2000. do 2004. godine bio je ambasador Makedonije u Bugarskoj, a na izborima 1994. predsjednički kandidat VMRO-DPMNE.

Ljubiša Geogievski rođen je 30. maja 1937. godine u Bitolju. Poznati je makedonski pozorišni i filmski režiser, dramski pisac i esejista, teoretičar pozorišta i profesor režije. Diplomirao je na Akademiji za pozorište, film, radio i televiziju u Beogradu 1974. godine. Režirao je više od 160 predstava i objavio na desetine knjiga. Govori engleski, francuski, italijanski, ruski, srpski, bugarski, a služi se slovačkim, poljskim i rumunskim jezikom.

Makedonija je bez prvog diplomate u Beogradu ostala pošto su vlasti Srbije početkom oktobra prošle godine proglasile ambasadora Aleksandra Vasilevskog nepoželjnim (persona non grata), zbog odluke Vlade u Skoplju da prizna jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova.

Neposredno pred kraj prošle godine predsjednik Srbije Boris Tadićizjavio je da Makedonija treba da predloži novog ambasadora, nakon čega bi Srbija procijenila taj prijedlog i donijela odluku.

Frčkovski u izbornoj trci

Ljubomir Frčkovski, nekadašnji ministar unutrašnjih poslova, biće zajednički kandidat Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM) i Socijaldemokratske partije (NSDP) za predsednika Makedonije, izvestila je juče televizija A2. Za predsedničkog kandidata vladajuće VMRO-DPNE preksinoćje izabran univerzitetski profesor Đorđi Ivanov, blizak saradnik premijera Nikole Gruevskog. Predsednički izbori u Makedoniji biće održani 22.marta. Beta

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari