"Znam dedu koji skida crnu magiju": Oglasili se Lekarska komora Srbije i Ministarstvo zdravlja posle pisanja Danasa 1Foto: (BETAPHOTO/DRAGAN GOJIC)

Lekarska komora Srbije (LKS) se naojštrije protivi davanju lekarskih saveta koji se zasnivaju na neproverenim, neistinitim i naučno neutemeljenim informacijama, jer takvi saveti mogu naneti ozbiljnu štetu zdravlju pacijenta, a sa druge strane, nanosi se šteta i ugledu medicinske struke, kažu u Lekarskoj komori Srbije nakon pisanja Danasa da pojedini lekari šalju svoje pacijente čak i kod „dede koji skida crnu magiju“.

„Kod tog dede“, kako je za Danas ispričao dr Aleksandar Ivković, radiolog iz Niša, je poslat pacijent koji je dobio moždani udar, neurolog propisao potrebnu i tačnu terapiju, ali nije se zaustavio na tome.

„Ovo je izgovorio pacijentu: `Slušaj, ima jedan deda, skida crnu magiju. Tebi su sigurno bacili crnu magiju, znam taj kraj`. Takve stvari osatave vas bez teksta“, istakao je sagovornik Danasa koji je najsvežije „primere lečenja“ od pre desetak dana opisao i u svom blogu.

pacijenti
Ilustracija Foto: Pixabay/valelopardo

Govoreći o još primera od pre desetak dana, on je naveo i slučaj pacijenta koji boluje od karcinoma pluća.

„Pored svega što je rečeno o tome, kao i šta je neophodno uraditi, počev od konzilijuma, u razgovor se uključio specijalista pulmolog i doslovno rekao: `Znam jednu ženu koja pravi meleme za tumore. Daću vam njen broj telefona. Ne treba bežati od alternative, naši stari su se tako lečili`. U pitanju je pacijent koga već duže pratim. Njemu je inače bilo rečeno pre dve godine da ide kući i da će da umre za 15 dana“, naveo je dr Ivković za Danas.

Između ostalog, Ivković je za Danas otkrio da je ostao bez reči kada je čuo reči dečjeg neurologa koji se obratio majci deteta sa epilepsijom rečima:

„Dajte detetu čaj od rastavića, lekovi nisu potrebni“.

LKS: Lekar je u obavezi da se pridržava…

Sa druge strane, kako dodaju u LKS za Danas, lekar je u obavezi da se u svom radu pridržava važećih standarda medicinske nauke i etičkih principa.

Na pitanje Danasa da li po važećim sistemskim zakonima i pravilnicima lekar u ordinaciji može da upućeje obolelog da poseti osobe, koje često nisu lekari specijalisti i nemaju licencu za lečenje, a uprkos tome što je pacijent došao kod njih po medicinsku uslugu, savet i terapiju, u LKS kažu:

„Lekar zbog ovakvog postupanja može disciplinski odgovarati pred Sudom časti Komore. Postupak pred prvostepenim sudovima časti regionalnih lekarskih komora, koje su u sastavu Lekarske komore Srbije, pokreće se predlogom za pokretanje postupka, pacijenta, odnosno oštećenog“.

Ministarstvo zdravlja: Pacijenti da se obrate zdravstvenoj inspekciji

U Ministarstvu zdravlja istim povodom kažu za Danas da pacijenti koje su njihovi lekari uputili kod nadrilekara, travara i sličnih osoba, to prijave nadležnoj zdravstvenoj inspekciji.

„Oni će u skladu sa svojim nadležnostima ispitati te navode i reagovati“, kažu u tom Ministarstvu.

Tanja Radosavljević, pulmolog i biša direktorka LKS, kaže za Danas da lekar koji pacijenta uputi nadrilekaru trebalo bi da izgubi licencu.

„Jer u dužnostima koje je država Srbija prenela na LKS jeste borba protiv nadrilekarstva. Umesto da se lekari bore protiv nadrilekarstva, a znajući da je kovid izvukao najgore kada su pacijenti upućivani da piju veterinarski lek ivermektin, oni nastavljaju. Koliko njih su antivakcinaši? Ranije, dok sam ja bila u LKS, toga nije bilo“, objašnjava Radosavljević.

Pacijenti, Tatjana Radosavljević
Dr Tatjana Radosavljević: foto FoNet Milica Vučković

Prema njenim rečima, „ako će da uzimaju procenat od deda, baba koji skidaju crnu magiju i prave meleme, ali i nadrilekara, što nije daleko od istine, ti ljudi bi trebalo da izgube licencu“.

Radosavljević: Pacijenti se boje

Veliki je problem, dodaje, što se pacijenti boje tih lekara jer opet moraju da im se vrate u ruke, pacijenti vrlo teško zbog sramote i ostalih razloga se odlučuju da se obrate sudovima časti LKS.

„Jer oni vide kako je Sud časti postupio protiv, na primer, Branimira Nestorovića koga je pet doktora tužilo. Nikakvog odgovora nije bilo“, tvrdi ona.

Komentarišući primer pacijenta koji ima karcinom pluća, a pulmolog ga je uputio da „ide kod žene da mu napravi melem, uz opasku da „ne treba bežati od alternative“, Radosavljević kaže:

„Plućna onkologija je neverovatno napredovala. Osim citostatika i zračenja, postoje specijalne vrste zračenja kao što su X nož, koji direktno može da uništi i najmanju promenu u tkivu, ali i imunoterapija. Pored svega toga, upućivati pacijenta koji boluje od jedne od najtežih vrsta karcinoma babama, dedama, kostolomcima i ostalima za melem je razlog za gubitak licence“.

Ugrožavanje zdravlja

Ujedno, kaže, u pitanju je ugržavanje zdravlja, a kada je reč o alternativnoj medicini, čije je pitanje u Srbiji jako dobro rešeno, nju mogu da sprovode lekari obučeni za određeni vid alternativne medicine i u otrdinaciji.

„U Srbiji su priznati mnogi oblici alternativne medicine koje sprovode lekari“.

Dr Aleksandar Ivković
Foto: Privatna arhiva / Facebook

Na kraju, opisani slučajevi nisu jedini primeri, jer kako je Ivković naveo, on je „izneo samo delić onoga što se svakodnevno dešava po ordinacijama.“

„Verovatno nikoga nije briga. Od 2017. godine je krenula ekspanzija lečnje kod raznih vidara, travara i ostalih. Sada smo došli dotle da možete da častite ako sretnete samo jednog pacijenta koji se tamo nije lečio pre nego što se javio lekarima“, rekao je ovaj doktor.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari