Lončar: Apsolutno nema mesta za paniku zbog korona virusa 1Zlatibor Lončar Foto: Zoran Miljević/FoNet

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je danas da apsolutno nema razloga za paniku zbog korona virusa, kao i da država čini sve što struka nalaže, ali i da građani treba da urade i ono što je do njih.

„Ipak ne može država sve, ne može niko umesto mene da češče nego obično pere ruke, ili da izbegava umesto mene zatvorene prostore gde ima dosta ljudi, potrebno je uzimati više vitamina“, rekao je Lončar za Radio televiziju Srbije.

On je apelovao na medije da se ne šire dezinformacije, navodeći i da nemamo nijednog pacijenta sa korona virosum.

„Ne može niko da garantuje da neće doći koronovirus u Srbiju ali, kako kažem, sve ostalo zavisi od nas“, rekao je Lončar dodajući da je država i za takvu mogućnost „apsolutno spremna“. On je najavio i poseban sajt koji će biti vezan za korona virus i pozvao sve da se bave samo zvaničnim činjenicama i podacima.

Takođe, naglasio je da se preko 97-98 procenata ljudi koji dobiju korona virus najnormalnije oporavi i nastavlja život bez problema.

Prema njegovim rečima, ugrožene su starije osobe koje imaju neke dodatne hronične bolesti. On je rekao da mu predstoji i susret za direktorom Svetske zdravstvene organizacije za Evropu Hansom Klugeom koji je u poseti Srbiji.

Dvoje državljana Srbije S.O (29) i M.T. (30) zaraženo je korona virusom na kruzeru „Diamond Princess“ u Japanu, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

„Za karantin bi mogli da posluže i vojni objekti“

Ministar zdravlja Zlatibor Lonačar izjavio je da bi i vojni objekti mogli da budu upotrebljeni za karantin ukoliko korona virus dođe do Srbije. On je u izjavi za današnji Kurir poručio građanima da ne paniče, navodeći da se preduzima sve što treba u dogovoru sa Svetskom zdravstvenom organizacijom (SZO).

„Sve i da se pojavi koronovirus u Srbiji neće biti smak sveta jer smo spremni da reagujemo. Razgovarao sam sa ministrom odbrane Aleksandrom Vulinom – bolnice i kasarne, kao i neki privatni objekti biće obezbeđeni za eventualni smeštaj zaraženiih za koronovirus“, rekao je ministar zdravlja.

Lončar je naveo da je najvažnije da gradđani poštuju uputstva nadležnih, da ne paniče i da znaju da „radimo sve što treba u dogovoru sa SZO“.

Kako je rekao, uvedeno je novo pravilo – na svim graničnim prelazima, počev od Batrovaca i ostalih, meri se i temperatura „beskontaktnim toplomerima svih koji ulaze u Srbiju“.

Prema njegovim rečima, „sada se već posebno obraća pažnja ne samo na putnike iz Kine nego i iz Italije„.

„Osim što preporučujemo našim gradjanima da ne idu na sever Italije i ugrožena područja, neka obrate pažnju i da ne budu u kontaktu s ljudima koji dolaze iz tih područja“, rekao je Lončar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari