Zlatibor LoncarYlatibor Lončar Foto: FoNet/ Aleksandar Barda

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je danas da se na bolničkom lečenju od zaraze korona virusom nalazi 79 dece, od kojih je 17 beba mlađih od godinu dana.

Lončar je za TV Pink rekao da su tri bebe na kiseoniku, dodavši da je u nedelju sa smanjenim testiranjem od 5.077 pozitivnih bilo 300 dece.

Kako je dodao, situacija je krajnje ozbiljna i mora se naći rešenje.

„Došlo je do dece, imaju ozbiljnu kliničku sliku, borimo se da prežive. Mi kao stariji imamo pravo da odlučujemo o svojim životima, ali koju odluku mogu da donesu deca. Moramo da prekinemo lanac prenošenja virusa“, istakao je Lončar.

Lonačar je izjavio da je planirano da se ove sedmice održi sednica Kriznog štaba za borbu protiv korone, kao i da su juče održane konsultacije, napominjući da se „čaša prelila“ i da se „mora prekinuti lanac zaražavanja“.

„Merimo svaku odluku, da izvučemo maksimalni rezultat a sa minimalnim posledicama. To je suština i nije jednostavno“, rekao je Lončar, za TV Pink.

Kako je rekao, mora se naći način da se prekine lanac zaražavanja i, takođe, shvatiti važnost vakcinacije, „bez čega ne možemo da izađemo iz ovog problema“.

On je istakao da je „korona došla i do dece, koja imaju ozbilnu kliničku sliku“, kao i da jutrošnji podatak govori da je 25 trudnica ozbiljno bolesno, a „nijedna nije vakcinisana“.

Na pitanje o uvođenju kovid propusnica, on je rekao da se „radi na tome“.

„Ne postoji ni jedan zakon ni Ustav važniji od zdravlja, u svakom piše da je prioriteta ljudski život“, rekao je Lončar.

On je naveo da su antivakseri „neodgovorne neznalice, koje nisu svesne svoje nesvesti, kako bi rekla deca, pa protiv korone preporučuju lekova za svinje i krave“.

Govoreći o stavovima mladih sa održanih tribina o koroni, on je rekao da „ni sami ne znaju zašto neće da se vakcinišu, ali nastavićemo da ih edekujumo“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari