Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je juče da odnos prema trudnicama u Srbiji mora biti bolji, inače će načelnici i direktori ginekoloških klinika i porodilišta biti smenjeni. Lončar je nakon sastanka sa predstavnicima civilnog društva rekao da će svi zaposleni u porodilištima od idućeg petka morati da nose bedževe sa identifikacijom, jer se veliki broj trudnica žalilo da ne zna ko im se obraća.

Predstavnici ministarstva juče su imali sastanak sa dežurnim ekipama, a prema najavama Lončara, u svim ginekološkim klinikama će od ponedeljka biti obavezno održavanje kolegijuma.

– Načelnici ginekologije će meni biti odgovorni za stanje u ustanovama. Prve kontrole će se obaviti za nedelju dana. Tada će se izvršiti i anketa među trudnicama koje su u bolnicama, ali i među onima koje dolaze na pregled – rekao je Lončar.

Neposredan povod za sastanak ministra zdravlja i predstavnika civilnog društva jeste nedavno istraživanje koje je ukazalo na loše stanje u porodilištima. Nevladina organizacija Centar za mame anketirala je 2.583 porodilje, čiji su odgovori pokazali poražavajući odnos prema trudnicama. Naime, polovina njih se nije osećala zaštićeno i sigurno tokom porođaja, dok je 73 odsto njih izjavilo da nisu imale kontrolu nad događajima. Svaka deseta žena u Srbiji je zbog lošeg iskustva na porođaju odlučila da više nikada ne rađa decu. Samo 37 odsto njih je imalo privilegiju da odluči kako želi da se porodi, čak 63 odsto je tokom porođaja bilo žedno, a svaka peta je bila gladna. Istraživanje „Sloboda rađanja“ je pokazalo i da 46 odsto žena nije imalo odnos poverenja i razumevanja sa svojim doktorom, kao i da više od polovine porodilja nije imalo osećaj da se stručno brinu o njima za vreme porođaja.

– Trudnice su naše najveće blago i ako se prema njima budemo ponašali onako kako je pokazalo istraživanje, onda nam je budućnost izuzetno loša – upozorio je Lončar.

Direktor UNICEF-a zadovoljan

Sastanku ministra zdravlja i nevladinog sektora prisustvovao je i direktor UNICEF-a Mišel Sen Lo, koji je izrazio zadovoljstvo zbog dijaloga između Ministarstva zdravlja i civilnog društva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.