Ministri zdravlja Srbije, Hrvatske i Slovenije postigli su juče dogovor da se za nabavku lekova i medicinske opreme ubuduće zajednički pojavljuju na tenderima. Potražnjom veće količine robe smanjila bi se njena cena i izbegli posrednici koji su dosad bili izvor korupcije.

Ministar zdravlja Srbije Zlatibor Lončar, koji je juče prisustvovao „Regionalnom dijabetes forumu“ u Zagrebu, kaže za Danas da su ministri dogovorili usaglašavanje sistema zdravstvene zaštite iz više razloga.

– Jedan od njih je da se zajednički pojavljujemo na tenderima za kupovinu lekova i medicinske opreme. Uzimanjem veće količine dobili bismo povoljniju cenu. Time ne bismo dali priliku onima koji uzimaju na manje da idu sa većom cenom. To je do sada bio veliki izvor korupcije. Ovako bismo ukrupnili tržište i dobili velike uštede u budžetu, što je povoljno za sve tri zemlje – kaže Lončar. On dodaje da će uskoro krenuti pilot-projekat za nabavku lekova, kako bi se videlo koliko će sve tri države uštedeti.

– Tenderi će biti krajnje transparentni. Sem zajedničkog nastupa na njima, dogovorili smo usaglašavanje mnogih programa, a prva tema je bila transplantacija. Osnovaćemo radne grupe za tu oblast, ali i mnoge druge – ističe Lončar. On je sa ministrom zdravlja Hrvatske Sinišom Vargom razgovarao o iskustvima u reformi zdravstva i pitanju zdravstvenog osiguranja.

– U reformama, u nekim oblastima mi idemo napred, u drugima oni. Zato su neophodni ovakvi razgovori i razmena iskustava. Što se tiče zdravstvenog osiguranja, ta oblast je u fazi razmatranja. Potrebno je usavršavanje postojećeg modela i u Srbiji i u Hrvatskoj, u zavisnosti od potreba pacijenata i sredstava u budžetu – zaključuje Lončar.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.