Velika Britanija se nalazi na prvom mestu prema broju provala u Evropskoj uniji i među prvim zemljama prema broju silovanja i krivičnih dela počinjenih na rasnoj osnovi, navodi se u najnovijem istraživanju javnog mnjenja Galupa, službe za sprečavanje kriminala koju je osnovala Evropska komisija.

Velika Britanija se nalazi na prvom mestu prema broju provala u Evropskoj uniji i među prvim zemljama prema broju silovanja i krivičnih dela počinjenih na rasnoj osnovi, navodi se u najnovijem istraživanju javnog mnjenja Galupa, službe za sprečavanje kriminala koju je osnovala Evropska komisija. Izveštaj koji je zasnovan na podacima iz 18 zemalja EU otkriva da Britanici žive u jednoj od najbolje obezbeđenih zemalja u Evropi, ali sa stopom kriminala koja je iznad proseka.
U kriminalnom i bezbednosnom izveštaju EU Velika Britanija je ocenjena kao „zemlja s visokim stepenom kriminala“. London je određen kao „evropska prestonica kriminala“ i kao grad koji bi, prema broju sitnih provala, mogao premašiti i gradove kao što su Njujork i Istanbul. Ovakvi podaci će užasnuti članove Ministarstva unutrašnjih poslova koji se hvale da je stepen kriminala u Velikoj Britaniji opao za 35 odsto od 1995. i time smanjio strahove, da zemlja postane žrtva kriminala, na najniži nivo tokom proteklih 40 godina. U izveštaju se navodi da je nivo kriminala opao u odnosu na 1995, ali se takođe navodi da stopa nasilja nije opala koliko u ostalim zemljama EU.
Velika Britanija je, zajedno sa Irskom, Estonijom, Danskom i Holandijom, označena kao kriminalni centar Evrope, s prosečnim brojem kriminalnih žrtava koji premašuje prosek u EU za najmanje 30 odsto. Izveštaj sadrži i dobre vesti za Veliku Britaniju, jer se u njemu navodi da, u poređenju s mnogim drugim zemljama EU, postoje male šanse da ta zemlja postane među vodećim kada je reč o nivou korupcije. Takođe se navodi da su, uprkos slabom kriminalnom dosijeu, Britanci zadovoljni radom policije, kao i da nisu zabrinuti zbog velikog broja provala ili bezbednosti na ulicama.
Izveštaj, takođe, otkriva da nijedan specifičan faktor ne može objasniti smanjenje nivoa nasilja širom Evrope tokom proteklih deset godina, ali se navodi da su smanjenje mlade muške populacije i bezbednosne mere, tipa alarma u automobilima, uticali mnogo više od strogih kaznenih politika i većeg broja zatvorskih kazni. „Kaznena politika u Evropi mnogo je slabija u odnosu na onu koja se sprovodi u SAD, pa ipak nivo kriminala se smanjuje istom brzinom kao i u Americi“, navodi se u izveštaju.
Poređenjem stope kriminala u gradovima i prestonicama otkriveno je da je čak 32 odsto stanovnika Londona bilo žrtva jednog od deset kriminalnih napada na skali koja obuhvata prekršaje od seksualnog uznemiravanja do provala. Poređenja radi, taj procenat je za Istanbul 18, dok je za Njujork 23 odsto. Ali, ministar unutrašnjih poslova Toni Meknolti opovrgava navode izveštaja objašnjavajući da je kvalitet istraživanja problematičan. On je rekao da u izveštaju nije zabeleženo da je procenat provalnih krađa opao za 55 odsto od 1997. u Engleskoj i Velsu. Rezultat izveštaja podstakao je portparola Liberalno-demokratske stranke Nika Klega da izjavi da je Velika Britanija danas „bolestan čovek Evrope“ kada se posmatra stopa kriminala. „Vlada bi morala da se zapita kako je to moguće da su zatvori preplavljeni prestupnicima, a da je nivo kriminala i povrh toga viši nego u drugim zemljama Evrope. Trenutna strategija se mora hitno preispitati“, objasnio je Kleg.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari