Loznica: Javne česme bi trebalo da se kontrolišu bar četiri puta godišnje 1Foto: Grad Loznica

Informaciju u kakvom su stanju javne česme koje nisu priključene na gradski vodovod, kao što su poznati izvori u Banji Koviljači, Tršiću i Loznici, Gradska uprava je zatražila od Zavoda za javno zdravlje u Šapcu, u želji da se utvrdi kakva je hemijska i bakteriološka ispravnost, pišu Lozničke Novosti.

“Voda je svuda ispravna osim na ”Dugom točku” u Tršiću, gde nije zbog prisustva bakterija fekalnog porekla. Na tom mestu smo postavili obaveštenje da voda nije za piće – kazao je Milorad Matić, zamenik načelnika gradske uprave u Loznici.

Od Zavoda je tražena kontrola ispravnosti vode na više izvora na području grada Loznice. To su u Banji Koviljači ”Tri česme”, ”Rakina česma”, izvor i sumporni izvor u banjskom parku, u Tršiću ”Saborište”, izvor u dvorištu Vukove kuće, izvor ”Preko puta Vukove kuće” i ”Dugi točak”, izvor ”Zmajevac” u Klupcima, a u gradu izvori kod obdaništa na Štiri, ”Gradsko kupatilo” u Ulici Save Kovačevića i izvor ”Guševac” na zajačkom putu.

Nije tražena kontrola na česmi “Devet Jugovića” u Tronoši i “Ilidža” u Banji Koviljači gde je prethodnih godina voda uvek bila ispravna za piće.

Inače, kako je krajem prošlog meseca potvrdio dr Igor Dragičević iz Zavoda za javno zdravlje u Šapcu, lokalna samouprava bi česme trebalo da kontroliše bar četiri puta godišnje, odnosno na svaka tri meseca.

Cena analize je 5.000 dinara po česmi i to plaća vlasnik, odnosno lokalna samouprava. To se odnosi na česme koje nisu u nadležnosti gradskog vodovoda.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari