LSV: Kampanja za maternji jezik 1Foto: lsv.rs

Liga socijaldemokrata Vojvodine poziva, povodom današnjeg Međunarodnog dana maternjeg jezika, Ministarstvo prosvete da ocena iz poznavanja jezika društvene sredine ubuduće ulazi u prosek i konačni uspeh, da se organizuju takmičenja i da se povede kampanja za njegovo učenje.

Podsetimo, prošlog aprila, nakon dugogodišnjeg i snažnog zalaganja LSV prošlog aprila je Nacionalni prosvetni savet doneo odluku da se maternji jezik sa elementima nacionalne kulture od septembra 2017. izučava kao obavezni izborni predmet za učenike osnovnih škola u Srbiji, izjavila je narodna poslanica i članica Nacionalnog saveta rusinske nacionalne manjine Olena Papuga.

Vraćanje jezika društvene sredine i kampanja za njegovu popularizaciju, najbolji je put i način kako za očuvanje i unapređenje upotrebe tih jezika i pisama, tako i unapređenje i očuvanje suživota u specifičnoj multinacionalnoj sredini kao što je Vojvodina.

Papuga podseća da se taj predmet pre 25 i više godina izučavao u našim školama i u velikoj meri je doprineo razvoju i unapređenju multikulturalnosti u Vojvodini, ali je, nažalost, ova dobra praksa prekinuta je mračnih devedesetih godina.

U Vojvodini je u službenoj upotrebi šest jezika: srpski, mađarski, slovački, rumunski, rusinski i hrvatski.

Uprkos tome, LSV napominje, pripadnici nacionalnih zajednica i dalje nailaze na teskoće kada treba da dobiju dokumenta na svom jeziku i pismu, višejezične table na ulazima u naseljena mesta su često išarane, broj medija značajno umanjen, a korišćenje maternjeg i jezika društvene sredine često velika barijera u komunikaciji sa institucijama i pokušaju ostvarivanja građanskih prava.

Kada jezik društvene sredine, a među njima su i jezici zemalja članica EU, bude bio predmet sa ocenom koja ulazi u prosek, za očekivati je da će se svi problemi sa upotrebom jezika nacionalnih zajednica lakše rešavati, zaključila je poslanica LSV Olena Papuga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari