Luka Bojović stiže u Srbiju kao slobodan čovek: Za koje zločine mu se sudilo, a za koje je bio osuđen? 1Foto: EPA/J. L. PINO

Luka Bojović, čovek koji u Španiji bio osuđen zbog zločinačkog udruživanja, a kojem je u Specijalnom sudu u Beogradu bilo suđeno zbog optužbi da je rukovodio grupom koja je nasledila Zemunski klan, od danas bi trebalo da se nađe na slobodi.

Kako je prenelo više medija, Bojović bi danas trebalo da doputuje komercijalnim letom iz Španije koja ga je, u iznenađujućem obrtu, proterala nakon što je izdržao deset godina od osamnaestogodišnje zatovrske kazne.

Da će se Bojović nakon više od deset godina vratiti u zemlju postalo je jasno početkom novembra kada je Ministarstvo pravde saopštilo da ih je Ambasada Srbije u Madridu obavestila da je Generalna policijska uprava La Korunje pokrenula njegov postupak proterivanja.

Bojović je bio uhapšen u Valensiji 2012. godine zajedno sa Vladimirom Milisavljevićem, članom Zemunskog klana. Njih dvojica su se teretili za ubistvo Milana Jurišića Jureta u Madridu u 2009. godine, sa kojim Bojović delio “štek stan”.

Za ovaj zločin Bojović je oslobođen krivice, ali je osuđen na kaznu zatvora od 18 godina zbog falsifikovanja isprava, zločinačkog udruživanja i posedovanja oružja. Ova presuda je postala pravosnažna 2015. godine.

Paralelno, Bojoviću se sudilo i u Beogradu. On se teretio da je predvodio grupu koja je nasledila Zemuski klan i koja je počinila tri ubistva i dva pokušaja ubistva. Najjači adut Tužilaštva za organizovani kriminal u ovom sudskom postupku bilo je priznanje Sretka Kalinića, takođe nekadašnjeg člana Zemunskog klana. Kalinić, koji je u tom trenutku već izdržavao kaznu od 40 godina zbog ubistva predsednika Vlade Zorana Đinđića i drugih zločina Zemunskog klana, je priznao izvršenje dela, okrivivši Bojovića da je rukovodio grupom. Kako je stajalo u optužnici, Bojović je odbeglim Zemuncima pomagao pri skrivanju, obezbeđivao im novac, lažna dokumenta i mesta stanovanja, a oni su zauzvrat izvršavali njegove naloge, među kojima je i niz ubistava.

Ipak, sudsko veće je na kraju oslobodilo Bojovića krivice, nalazeći da iskaz Sretka Kalinića nije bio dovoljan dokaz za osuđujuću presudu. Osim ovog postupka, nijedan drugi se nije vodio protiv Bojovića.

Ova okolnost znači da će se Bojović u Srbiju vratiti kao slobodan čovek.

„Protiv Luke Bojovića se u ovom trenutku u Republici Srbiji ne vodi krivični postupak, niti postoji krivična sankcija koja mu je izrečena i koju Bojović treba da izdržava“, saopštilo je nedavno Ministarstvo pravde.

Prema pisanju medija, Bojovićev najbliži saradnik je bio Filip Korać. Na suđenju Belivuku i saradnicima, otkriveno je da su članovi grupe slali preteće poruke Koraću, čime su spekulacije da se ova grupa u sukobu dva kotorska klana priklonila škaljarcima dobile na težini.

Dok je bio u pritvoru u Španiji, u aprilu 2013. godine u centru Beograda ubijen je rođeni brat Luke Bojovića, Nikola. Na suđenju Milošu Delibašiću koji je pravosnažno osuđen na 30 godina zatvora, moglo je da se čuje da je to učinjeno zbog krvne osvete.

Naime, sukob između Bojovića i braće Šaranović iz Crne Gore, navodno je počeo 2009. godine otmicom Slobodana Radonjića, čiji je otac kum Branislava Šaranovića. Oni su sumnjali da iza otmice stoji vođa barske grupe Luka Đurović, koji je navodno sarađivao sa Bojovićem. Ubrzo je i Branislav Šaranović ubijen u Beogradu, a dve godine kasnije i njegov kum Danilo Radonjić. Slobodan Šaranović ubijen je u Budvi 2017. godine.

S druge strane, više osoba bliskih Bojoviću je ubijeno u sličnom periodu. Rade Rakonjac, bivši telohranitelj Željka Ražnatovića Arkana ubijen je 2014. godine u Beogradu. Četiri godine kasnije ubijeni su Bojovićev kum Dragoslav Miloradović, ali i Dragoslav Ognjanović, advokat koji ga je branio u postupku pred Posebnim odeljenjem Višeg suda u Beogradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari