Lutviu: Da mladi Albanci konkurišu za posao u policiji Srbije 1Foto: Dušan Pešić/Danas

Predsednik Nacionalnog saveta Albanaca (NSA) Nevzad Lutviu pozvao je mlade Albance da se u što većem broju prijave na konkurs za rad u policiji Srbije koji je u toku, pišu danas Bujanovačke.rs

On je podsetio da je broj pripadnika policije iz albanske zajednice u stalnom padu i pozvao ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije da, kako je naveo, promeni diskriminatorski pristup u zapošljavanju, naveo je taj portal.

„Srbija nakon Končuljskog sporazuma (2001. godina) nikada nije bila spremna za integraciju Albanaca u državne institucije, uključujući policiju“, naveo je Lutviu.

On je ocenio da u „našim gradovima, kao rezultat ovakve situacije u policijsku službu stupaju pripadnici iz drugih gradova Srbije“ jer, kako je ukazao, „institucije ne stvaraju prostor za Albance“.

„Kada je u pitanju integracija albanske manjine, ne poštuje se ustav države niti se sprovode obaveze koje je Srbija dobila od EU da poštuje prava manjina“, kazao je predsednik NSA.

On je podsetio da Policijska uprava Vranje zapošljava 49 novih policajaca, a ona u Leskovcu, gde pripada Medveđa, 35.

Lutviu je dodao da deo ovih mesta pripada Albancima.

„Pismeno smo obavestili i međunarodnu zajednicu od koji tražimo da prati sve faze konkursa za prijem mladih policijskih službenika“, dodao je on.

Novi saziv Nacionalnog saveta Albanaca je konstituisan krajem maja 2023, a za predsednika je izabran Nevzad Lutviu, inače pravnik i odbornik u opštini Bujanovac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari