Macanović: Pad broja prijava silovanja ukazuje na pad poverenja u institucije

Ostavite komentar


  1. Problem neprijavljivanja silovanja postoji decenijama, od „stare dogme“ da je „devojka ili žena upropaštena“ do toga da je „svojim pnašanjem sama to tražila“.
    Mora da se obezbedi pomoću zakona mehanizam zaštite žrtava od „suda javnosti“ a naročito sada kada je u modi „tabloidno silovane žrtva“ gde poremćena „javnost“ traži najsitnje detalje mučenaj žrtvi koje obezbeđuju „izvori iz istrage“ ili „branioci“ čak i kada je reč od deci ispod 14 godina.
    Protivnici da se bolje zakonom reguliše i strože kažnjavaju silovatelji su oni kojima NE ne znači NE. Kad čovek na NE reaguje silovanjem i li seksualnim zlostavljanjem on nijv više čovek nego životinja i tako ga treba i tretirati.
    Od toga strepe latentni silovatelji ili silovatelji u braku.

  2. Miša Đukanović je ukazao osnovni problem
    Evo u čemu je problem:
    1, Vanja Macanović iz NVO izjavljuje da je konstatovan pad prijava za silovanje -činjenica
    2, Vanja izjavljuje da je to signal pada poverenja u institucije – nedokazani mentalni konstrukt dotične Vanje
    3, Na primer, može se izneti i druga tvrdnja, a to jeda se broj krivičnih dela tog tipa – smanjio, zato što su eventualni počinioci zaplašeni sjajnim delovanjem Vanjine NVO i superiornim performansama našeg sudskog sistema
    Rasprave su potrebne o BILO ČEMU i to je osnova svake demokratije.
    Bilo kakvo ograničenje slobode govora i pogotovu etiketiranje neistomišljenika su neuporedivo toksičnije za rešavanje konkretnog problema, nego otvorena demokratska rasprava.

  3. Kada se osnuje Registar nasilnika, bilo koje vrste , smanjice se i kriminal a stvorice se povernje u drzavu i institucije. Protiv ovog Registra mogu da se bore samo oni koji spadaju u tu katgoriju ljudi , verovatno ih ima u institucijama koje treba da odluce o tako necemu, to su isti oni koji su uveli da se posle izvesnog broja godina moze izbrisati krivicno delo koje je ucinjeno , tako se ne stvara povernje u drzavu i institucije iste.

  4. Gledala sam “utisak” i bravo Vanja, bravo Irena,u svemu se slazem, a za Misu mogu da kazem shvatanje kao moj pokojni otac , iz proslog veka – kad neko ne razume – on ne razume

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 29. april 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Milena Minja Bogavac, dramaturškinja

Svojevremeno čitala sam sve dnevne novine u nadi da ću tako biti najobjektivnije informisana. Od 2013. godine do danas čitam isključivo Danas.