migranti obrenovacfoto EPA-EFE/ANDREJ ČUKIĆ

Državni sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova Mađarske i zamenik ministra, Bence Retvari, izjavio je da su u južnom pograničnom delu Mađarske ilegalni migranti „sve nasilniji“, zbog čega će ove godine poslati drugi policijski kontigent u Srbiju, koji je sa 21 povećan na 30 ljudi.

On je naveo da migranti „napadaju policajce, upotrebljavaju oružje, oštećuju objekte granične zaštite i izazivaju saobraćajne nezgode sa smrtnim ishodom“, prenela je mađarska policija.

Poručio je da je Mađarska posvećena podršci Srbiji u borbi protiv ilegalnih migracija i podsetio da glavni pravac ilegalnih migracija vodi iz Srbije preko Mađarske do Austrije, te da je dalji razvoj efikasne saradnje sa austrijskom i srpskom stranom izuzetno važna.

„Zaštita granica nije samo pitanje javne bezbednosti, već i nacionalne bezbednosti“, kazao je Retvari.

Prema njegovim rečima, pripadnici kontingenata obavljaju patrolnu dužnost kao svoj osnovni zadatak u cilju sprečavanja i otkrivanja ilegalnih prelazaka granice i doprinose i učestvuju u procesima vezanim za krijumčare ljudi i ilegalnih migranata koji su ušli na teritoriju zemalja domaćina.

„Stručnjaci koji učestvuju u kontingentu ne služe samo u neposrednoj blizini granice, već i na glavnim i sporednim putevima u pograničnom području“, naveo je mađarski zvaničnik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari