Mađarska prekršila evropsko pravo o azilu 1Foto: V. Maričić

Značajan deo mađarskog zakona o azilu krši pravo Evropske unije, saopštio je danas generalni advokat Evropskog suda pravde, posebno navodeći pritvaranje azilanata u zonama tranzita.

Evropski sud pravde, sa sedištem u Luksemburgu, je pre mesec danas doneo odluku da tražioci azila, koji su smešteni u kampu Roške, na granici sa Srbijom, moraju da budu oslobođeni. Mađarska je potom najavila zatvaranje tih kontroverznih migrantskih kampova, koje je otvorila 2015.

Sud je ovog puta razmatrao mađarsko zakonodavstvo i ocenio da je on po pitanju prava na azil i vraćanja državljana trećih zemalja sa neregulisanim statusom u suprotnosti sa evropskim pravom.

Generalni advokat evropskog suda Prit Pikame je ocenio da „Mađarska u značajnom delu nacionalnog zakonodavstva nije ispunila obaveze koje proističu iz evropskog prava“, navodi se u saopštenju.

Posebno se navodi „kršenje obaveze garantovanja efikasnog pristupa proceduri azila“, kao i „kršenje proceduralnih garancija u vezi sa zahtevima za međunarodnu zaštitu, nezakonito zatvaranje podnosilaca zahteva za ovu zaštitu u oblastima tranzita i ilegalno udaljavanje državljana trećih zemalja koji ilegalno borave“.

Generalni advokat ukazuje i da Mađarska nije poštovala pravilo da tražioci međunarodne zaštite ne mogu da ostanu u oblastima tranzita duže od četiri sedmice.

Generalni advokat je odbacio argument Mađarske da migrantska kriza 2015. godine može da opravda odstupanje od evropskih pravila, kako bi se održao javni red i očuvala unutrašnja bezbednost.

On takođe smatra da pritvaranje u tranzitnoj oblasti svih tražilaca međunarodne zaštite predstavlja kršenje evropskog prava.

Granične „tranzitne zone“ su centralna i kontroverzna karakteristika politike azila premijera Viktora Orbana, neprijateljske prema prihvatu izbeglica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari