Magic Exit avantura počinje sa Magijom dijaloga 1

Exit tim na Petrovaradinskoj tvrđavi, u Ulici starih zanata, organizuje zajedno sa listom Danas i SKC NS Fabrika svako veče tribine „Magija Dijaloga“ o najaktuelnijim temama.

PRVA TRIBINA – Četvrtak, 7. jul, 19.00

„TIHA BALKANSKA VEĆINA“

Uvodna reč: Gordana Nonin, list Danas
Učesnici:
Dušan Kovačević, direktor EXIT festivala
Kokan Mladenović, reditelj
Damir Urban, muzičar i slikar
Emir Hadžihafizbegović, glumac
Moderator: Gordana Nonin

Tiha balkanska većina

Ovde se radi o odvažnosti i samo o odvažnosti. Ona će biti mera svih stvari – mera naše budućnosti!

„Kada mi je govoreno o ukradenom horizontu, o Čarobnjacima koji umeju da
vam uklone horizont i ništa drugo osim horizonta, ostavljajući vidljivim sve ostalo,verovao sam da je reč o svojevrsnom verbalnom izrazu, o čistoj jezičkoj šali. Jednoga dana, Čarobnjak je, u mome prisustvu, uklonio sav horizont oko mene. Magnetizmom, sugestijom ili na neki drugi način, iznenadno povlačenje horizonta (bio sam blizu mora čiju sam prostranu pučinu, kao i peščane žalove, mogao da odokapremeravam časak ranije) izazva kod mene toliki strah da se nisam usudio više ni da koraknem. Odmah sam se složio da sam uveren, i sve to, tako to. Bio sam obuzet osećanjem koji se čak ni sada ne odvažujem da evociram.“piše Anri Mišo u svojoj neobičnoj knjižici „U zemlji magije“.

Mnogi ljudi na Balkanu se, takođe, ne odvažuju da evociraju osećaje koje su imali prilikom spoznaje onoga što nam se desilo i što nam se dešava.

Pitanje je – na šta se, nakon tog osećaja, ipak odvažujemo da uradimo? Koliko smo spremni da raspršimo gustu maglu koja je bila i jeste svuda oko nas? Upravo ta mera odvažnosti koliko su pojedinci spremni da urade, biće mera budućnosti svih nas.

Još je Krleža davno pisao: „Već je dosta tih genija i tih lučonoša i tih akademika i tih sarkofaga. Sami akademici, sami sarkofazi, mrtvaci voštani i ukočeni, mrtvilo, pustoš i opela. Dosta je tog vonja i zadaha trulog i mrtvačkog i lažnog! Treba da se razori grobnica, da se dignu svetla kubeta, da puknu horizonti“.

Pa hajde da im ne dozvolimo da nam više uzimaju horizonte, hajde da učinimo da podignemo svetla kubeta, da puknu horizonti.

A pojedinci, zajedno s Exit-om su već rekli svoje kada su u aprilu ove godine zahtevali da se „zlo nacionalizma vrati u prošlost“.Neformalna grupa istaknutih umetnika i javnih ličnosti iz Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine uputila je, na inicijativu EXIT tima, otvoreno pismo javnosti, u kojem poziva na suprotstavljanje ekstremnoj nacionalističkoj retorici, koja je u poslednje vreme zavladala regionom.

Večeras smo tu, tatiha balkanska većina, na samom početku Festivala, da upravo sa ovom temom počnemo magiju jer nikada nismo preslali da verujemo da mi moramo biti ta promena koju želimo da vidimo.

Gordana Nonin

Tiha balkanska većina

Grupu, koja se okupila pod nazivom Tiha balkanska većina, između ostalih, čine reditelji Oliver Frljić i Kokan Mladenović, glumci Zoran Cvijanović, Sergej Trifunović, Nenad Okanović, muzičari Ida Prester (Lollobrigida), Dino Šaran (Letu Štuke), Nemanja Kojić (Hornsman Coyote), jedan od osnivača Otpora i gostujući predavač Harvarda Srđa Popović, osnivač Exita Dušan Kovačević, direktor Studentskog kulturnog centra Novog Sada Zdravko Vulin, dramaturg i osnivač Miksera Ivan Lalić, novinar i pisac Branko Rosić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari