Maja Gojković čestitala Svetski dan Roma 1Foto: N. Kovačević

Ministarka kulture i potpredsednica Vlade Srbije Maja Gojković čestitala je danas Svetski dan Roma i posebnu podršku pružila romskim ženama i devojčicama.

„Čestitam svim Romima i Romkinjama u našoj zemlji Svetski dan Roma. Ovaj dan podseća da je potrebno svakodnevno da radimo na stvaranju jednakih uslova za obrazovanje, zdravstvenu zaštitu, zapošljavanje, a time i suzbijanje siromaštva pripadnika romske zajednice u Srbiji“, rekla je Gojković, saopštilo je Ministarstvo kulture.

Gojković je dodala da će nastaviti rad na suzbijanju svih oblika diskriminacije i predrasuda, kao i afirmaciji romskog stvaralaštvo i kulturu.

„Veliki broj romskih žena izložen je sklapanju dečjih i ranih brakova. Ovo doprinosi kršenju njihovih ljudskih prava i utiče na pravo devojčica i žena na zdravlje, obrazovanje, jednakost i pravo na život bez nasilja. Zato smo osnovali i Nacionalnu koaliciju za okončanje dečijih brakova, da kroz zajednički rad i partnerstvo doprinesemo boljem i kvalitetnijem životu naših sugrađanki“, rekla je Gojković, koja je i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari