Maja Sever: Prekarnost podstiče cenzuru i autocenzuru novinara 1Foto: Twitter

Novinari i medijski radnici u Srbiji su pod stalnim i rastućim pretnjama – od zakonske opstrukcije do fizičkih napada, od ekonomske krize do političkog pritiska i uznemiravanja na internetu – od sve nesigurnijeg posla, suočeni sa niskim i neredovnim zaradama, produženim i neregulisanim radnim vremenom i zloupotrebom njihovih radnih prava.

Ovu sumornu sliku naše medijske scene potvrdilo je i istraživanje Sindikata novinara Srbije (SINOS) sprovedeno među koleginicama i kolegama u okviru projekta „Novinarstvo na nadnicu“, koje je finansijski podržalo Ministarstvo kulture i informisanja.

Težak socioekonomski i profesionalni položaj novinara i medijskih radnika prepoznat je i u Medijskoj strategiji. Akcionim planom ovog dokumenta predviđeno je da do kraja poslednjeg kvartala ove godine otpočne dijalog i bude potpisan granski kolektivni ugovor kojim bi bio uveden red u ovom delu medijske grane. Od toga, za sada, nema ništa jer partneri nisu spremni za dijalog. Među sindikatima nema saglasnosti za zajednički nastup, što poslodavci koriste i odbijaju da formiraju svoje organizaciju.

– Ovo je zaista loša situacija za sve novinare, novinarke i medijske djelatnike, a sretna vijest za poslodavce, ali i one kojima slobodan i neovisan rad novinara nije u interesu – kaže Maja Sever, predsednica Evropske federacije novinara i Sindikata novinara Hrvatske, koju smo pozvali da prokomentariše efikasnost medijske sindikalne borbe u Evropi i regionu.

– Razjedinjeni nemamo snagu boriti se za zaštitu svojih radničkih i profesionalnih prava i naša pozicija je slaba. Problem izostanka organizacije poslodavaca – i to je loš znak koji pokazuje kako je ideja, ne samo ideja nego i obaveza socijalnog dijaloga u medijskom sektoru, još jako daleko. I to ponovo nije dobro. Moramo krenuti od sebe i pokušati pronaći načina da sindikati rade zajedno u cilju zaštite radničkih prava. Znam da to nije ponekad lako, ali sve dok je cilj zajednički vjerujem da postoji način.

Kada je reč o povlačenju paralele o stanju u novinarskoj delatnosti u Hrvatskoj, regionu i razvijenim zemljama, naša sagovornica kaže da su razlike u Europi vidljive i u medijskom sektoru.

– Neke stvari koje se u zapadnim zemljama podrazumjevaju, poput brojnih i jakih sindikata, dobre zaštite kolektivnim ugovorima, zajednički rad u odbrani radničkih prava za nas su samo daleki san. S druge strane i dalje dijelimo brojne probleme. I u staroj Europi slabi zaštita radničkih prava, a jačaju napadi na novinare i medijske radnike, ali za razliku od nas oni dosta brzo razvijaju sustave za zaštitu i unutar medijskih kuća i u suradnji s nadležnim institucijama. Ali mislim da naša povezanost jača, a to znači bržu razmjenu iskustava i podršku.

U Srbiji su, posle privatizacije, u većini medija ugašeni sindikati. Pitali smo Maju Sever kako objašnjava nezainteresovanost kolega da se učlane u sindikate: strahom od reakcije poslodavca, razočarenjem u delovanje sindikata, tehnološkim razvojem…

– Mislim da je taj strah često puta, nažalost, opravdan. Slobodno tržište poneki su na ovim našim prostorima doživjeli kao slobodu da rade što žele, a i ne poštuju zakone ako im je tako drago. I sama sam svjedočila pritisku poslodavaca zbog aktivnosti u sindikatu, u privatnim medijima još je teže. Nažalost sindikati nose breme neke percepcije iz onih vremena, ponekad je problem i u nama jer ne pratimo uvek razvoj i nove okolnosti, ali ipak bih stavila naglasak na atmosferu koja nije prijateljska prema sindikatima, a kolegice i kolege su zapravo iscrpljeni borbom za opstanak, da teško pronalaze vrijeme za dodatne aktivnosti u sindikatu. Na nama je da im olakšamo i uvjerimo ih da je solidarnost važna i da moramo iskoristiti mogućnosti koje su nam osigurane nekim zakonima, npr. onim o socijalnom dijalogu i sindikatu kao partneru u pregovorima o radničkim pravima.

Mladi i regionalna saradnja

– Naš rad treba da bude vidljiviji, moramo da moderniziramo naše djelovanje, objasnimo mladim ljudima zbog čega je za slobodu njihovog rada važna zaštita njihovih radničkih prava. Ali i u aktivnosti sindikata uključiti stvari koje su potrebne mladim kolegicama i kolegama, poput dodatne edukacije, mogućnosti povezivanja, zajedničkog rada – kaže Maja Sever i ističe značaj regionalne i saradnje u okviru EFJ:

– Nadam se da smo svjesni da bez solidarnosti i zajedničkog rada ne možemo daleko. Povezivanjem možemo zajedno u projekte, razmjenom iskustava olakšati rad, jednostavno – zajedno smo jači.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari