Majdanpek: Dunav za spas od vrućine 1Foto: J. B. K. / Danas

Novosadski Štrand i zemunski Lido sigurno su najpoznatije dunavske plaže, ali duž ove velike reke ima još dosta mesta koja su dobar izbor kada smo na udaru toplog talasa. Osim Kladovljana i Donjomilanovčana, spas od vrućine na plažama u ove dve dunavske varoši, ovih vrelih julskih dana traže i domaći i strani turisti.

Suncobrani, ležaljke, pesak, još da je Dunav slan, pa kao da smo na moru – utisak je koji obično ponesu gosti koji se nađu na gradskim plažama u Kladovu i Donjem Milanovcu.

Duga skoro hiljadu metara, gradska plaža u Kladovu, ove godine je predata na upravljanje kladovskom Sportskom savezu i sezona je zvanično otpočela 1. jula i trajaće do 1. septembra.

Najvažnija novina je svakako, što sada na kladovskoj plaži dežuraju spasioci koji su prošli kroz sve potrebne obuke.

-O bezbednosti kupača brinuće tri licencirana spasioca, njima će na raspolaganju biti spasilački čamac najnovije generacije – navode u lokalnoj samoupravi.

Bovama je obeležen kupališni deo, a svi oni koji izađu uz obeleženog dela ili su na kupanju van utvrđenog radnog vremena odnosno od 10 do 19 časova, to rade na sopstvenu odgovornost, kažu nadležni.

Kupačima su, kao i do sada na raspolaganju suncobrani, tuševi, sanitarni čvor, a ulaz na plažu se ne naplaćuje.

Na gradskoj plaži se tokom letnjih meseci dnevno nađe i do hiljadu kupača, kako Kladovljana, tako i turista, budući da je plaža u neposrednoj blizini dva hotela, kao i privatnih apartmana.

Rumunski vrlo često čuje na plaži u Kladovu koje su turisti iz susedne zemlje otkrili kao mesto dobrog provoda još pre par godina.

Sada “otkrivaju” i druga naselja na dunavskoj obali, pa smo dve rumunske porodice sreli i na gradskoj plaži u Donjem Milanovcu.

Kažu da im se dopada ovaj deo Srbije i da, iako mala, plaža u Donjem Milanovcu ima sve potrebno.
Stacionarni suncobrani od trske, ležaljke, tuševi sa toplom i hladnom vodom, pesak nije baš “dunavac” ali je dobar za pravljenje zamkova, omiljene dečje zabave.

Čisto je i uredno i o čistoći plaže svakodnevno brinu radnici donjomilanovačkog komunalnog preduzeća.

-Najlepše je između 8 i 9 ujutru. Tada je najmanja gužva, Dunav je miran, bez talasa i kupanje je uživanje – kazali su nam Vojin i Vlada.

Kako odmiče dan, tako je na plaži sve više ljudi, a kada su dani naročito topli, kao minulog vikenda, mesta pod suncobranima nema.

Kao i u Kladovu, ulaz na plažu i korišćenje ležaljki i suncobrana se ne naplaćuje.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari