Grupacija Evropski Majdanpek pita sugrađane šta znaju o Nacionalnom prostornom planu 1Foto: J. B. K.

Neformalna grupacija Evropski Majdanpek, kao partner Asocijacije za razvoj grada Bora danas je u Donjem Milanovcu i Rudnoj Glavi anketirala građane šta i koliko znaju o Nacionalnom prostornom planu i šta on znači za njih. Rezultati ankete sprovedene na reprezentativnom uzorku na području Bora i Majdanpeka, nakon obrade biće kao izveštaj prezentovani javnosti.

Kroz anketu koja treba da obuhvati jedan odsto populacije Bora i Majdanpeka, kao reprezentativni uzorak, biće obuhvaćeno najmanje 600 ispitanika, 400 u Boru i 200 u Majdanpeku. Osnovno pitanje ankete, iz koje proizilaze i ostala odnose se na Prostorni plan Srbije i da li i koliko stanovnici Bora i Majdanpeka znaju šta ovaj dokument znači za njih i život u njihovim opštinama.

Današnji boravak u Donjem Milanovcu i Rudnoj Glavi za Evropski Majdanpek je završnica ankete koja je imala oko 200 ispitanika. Anketa inače treba da bude završena do sredine marta, a do kraja meseca biće obrađeni rezultati koji će kao izveštaj biti prezentovani javnosti u Majdanpeku i Boru, saznajemo od aktivista.

-Ono što sledi je projekat Vox populi „Ima li mesta za nas“ kojim se planira serija radionica i predavanja na ključne teme i sagledavanja koja su usko vezana za odbranu ljudskih prava i u krajnjoj liniji prava na život, koji se čineugroženim meštanima Bora i okoline. Putem analize Nacrta prostornog plana Republike Srbije za period 2021 – 2035. koja se izvodi paralelno sa procesom javnih sastanaka, očekuje se identifikacija manjkavosti i nedoslednosti koje su u koliziji sa interesima lokalne zajednice Bora. Sve ove ključne mane će, kao zvanično obraćanje biti upućene novom sazivu Narodne skupštine Srbije čim bude formiran – rekli su nam aktivisti Evropskog Majdanpeka.

Inicijativa Asocijacije za razvoj grada Bora u čijoj realizaciji učestvuje i Evropski Majdanpek, podržana je od Zaječarske inicijative u okviru Greenstock – Zeleni istok projekta koji finansira Fond za otvoreno društvo.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari