Majdanpek: Vučić 2017. otvorio školu, učionice i dalje prazne 1

Majdanpečke srednje škole već poduže vreme, skoro deceniju, s prekidima doduše, imaju podstanarski status u zgradi osnovne škole. Prvo “iseljenje” usledilo je zbog havarije sistema grejanja početkom 2012. godine , koje je bilo jedan od povoda za rekonstrukciju školske zgrade.Iako je zgrada rekonstruisana i svečano otvorena 2017. majdanpečki srednjoškolci od 2019. nastavu opet pohađaju u zgradi osnovne škole.

Zgrada majdanpečkih srednjih škola rekonstruisana je od poda do krova, sa novim sistemom grejanja na pelet umesto na mazut, i u renoviranje objekta država je uložila 1,2 miliona evra, a rekonstruisanu školu je 2017. otvorio predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Na žalost učenika i profesora u podstanarski status u OŠ „Mihajlo Sporić“ vratili su se brzo jer je rekonstruisana škola prokišnjavala.

Već te prve zime kreću problemi jer je zgrada počela da prokišnjava i to nad nekoliko krila, a na spoljnim zidovima se pojavila memla, što je zajedno ugrozilo popriličan broj učionica, priseća se profesor i sadašnji predsednik Školskog odbora u Tehničkoj školi Dejan Zlatić. Rukovodstvo škole se, kako kaže, obraćalo nadležnima, pozivalo se na garancije koje su davali izvođači i na sve načine pokušavalo da podstakne sve strukture da se problem reši.

-Na školskoj zgradi su izvođeni radovi i prokišnjavanje je prestalo u gotovo čitavoj zgradi, tako da ga naredne zime i kasnije, izuzev u jednoj učionici, nije bilo. Uprkos tome, Opštinsko veće donosi Rešenje u oktobru 2019. godine kojim nas izmešta opet u objekat osnovne škole sa obrazloženjem da treba da otpočne nekakva “Druga faza rekonstrukcije škole“ iako za tu “drugu fazu“, koliko je meni poznato, u tom trenutku nije postojao nikakav projekat, niti je iko govorio o “drugoj fazi“ do tog trenutka. Uostalom, zašto smo uopšte useljavani u naš objekat ako se znalo da će biti još renoviranja– kaže za Danas Zlatić.

Majdanpek: Vučić 2017. otvorio školu, učionice i dalje prazne 2
Foto: Dejan Zlatić/J. B. K.

Priča i da su se, čuvši za najavu da će nas preseliti, Opštinskom veću zajedno  obratili Nastavničko veće, Školski odbor i Sindikat sa molbom da nas ne sele do početka najavljenih radova. jer uslovi koje imaju u osnovnoj školi su krajnje neadekvatni za obavljanje nastave pre svega iz stručnih predmeta. Molba nije usvojena.

Vreme je prolazilo, u školi informacije od nadležnih nisu dobijali, pa je prošlog proleća Školski odbor Tehničke škole Majdanpek zatražio od lokalne samouprave da se vrati u svoju zgradu, ali su od opštinskih vlasti dobili odgovor da je zgrada nebezbedna iako se u njoj obavljaju časovi praktične nastave.

Majdanpek: Vučić 2017. otvorio školu, učionice i dalje prazne 3
Foto: Dragoslav Janković, direktor Tehničke škole Majdanpek (jbk)

-Zgradu srednje škole obišao je građevinski inspektor, zapisnik naložio sprovođenje određenih unutrašnjih radova, i nalaz građevinskog inspektora prosledio sam opštini  – kazao nam je direktor škole Dragoslav Janković.

-Opštinski građevinski inspektor nijednim slovom u svom izveštaju ne proglašava objekat škole nebezbednim za boravak dece. I najvažnije je što želim da naglasim – nijedna nadležna inspekcija, od građevinske, preko sanitarne i prosvetne, do bilo koje druge nije objekat Tehničke škole na bilo koji način, bilo kojim rešenjem ili aktom zabranila za upotrebu – podvlači Zlatić.

Neadekvatni uslovi za sprovođenje nastave u zgradi osnovne škole počeli su da uzimaju svoj danak i on je i te kako bio vidljiv nakon upisa prošle godine, kada je više od polovine svršenih osmaka upisalo srednju školu van opštine Majdnapek, čak i za zanimanja koja postoje u majdanpečkoj školi.

-Niko neće da pusti decu da nastavu pohađaju u zgradi koja ne zadovoljava uslove koje treba da ima jedna srednja škola, naročito ona koja i kroz praksu treba da osposobi učenike za rad u struci za koju se školuju – kaže direktor Janković.

Majdanpek: Vučić 2017. otvorio školu, učionice i dalje prazne 4
Foto: Nebojša Petković/ privatna arhiva

-Time što su Gimnazija, Tehnička škola, Muzička škola i osnovna škola u zgradi OŠ “ Mihajlo Sporić” dolazi do smanjenja kvaliteta same nastave. Taj problem se ne rešava već deset godina, a epilog toga se najviše vidi na železničkoj stanici petkom kada se naša omladina vraća iz Zaječara gde su mladi pobegli za kvalitetnijim obrazovanjem – konstatuje profesor biologije u majdanpečkoj Gimnaziji i OŠ “Velimir Markićević “ Majdanpek Nebojša Petković, koji smatra da je objedinjenjem škola smanjen i finansijski prihod škola što direktno utiče na kvalitet rada stručnih srednjih škola koje nemaju novca da kupe potrebnu opremu za svoje učenike.

U Tehničkoj školi taj problem rešavaju tako što se profesori godinama unazad odriču se honorara za polaganje vanrednih ispita i tim sredstvima nabavljaju učila i alate koji su potrebni za realizaciju praktične nastave. Na taj su način, bezmalo u potpunosti opremili su stručne kabinete za mašinsku i elektrostruku uloživši u nabavku učila i ostalih sredstava za izvođenje stručne prakse oko dva miliona dinara.

-Prošle godine naša škola dobija 11 digitalnih tabli, koje trenutno nema nijedna škola u Srbiji, u našoj zgradi imamo bele table, video nadzor, savremene računarske kabinete, radionice za mašinstvo i elektrotehniku, i odgovorno tvrdim da trenutno nema savremenije opremljene zgrade u regionu (jugo)istočne Srbije, a po mnogim parametrima i u celoj Srbiji. I tačno je, trenutno imamo i jednu učionicu koja i dalje prokišnjava, a koju na kraju krajeva možemo i da zatvorimo. Opet bismo imali duplo više učionica na raspolaganju nego što ih imamo u zgradi osnovne škole, a neuporedivo bolje uslove. Uslove koje imamo u našem objektu i u objektu osnovne škole možemo slobodno da ravnamo kao 21. i 19. vek – zaključuje Zlatić.

 

Peticija koju je Nastavničko veće pokrenulo prošle godine nakon upisa, za rezultat je imala sastanak predstavnika škole sa rukovodstvom opštine u nekoliko navrata. I  ni na jednom od tih sastanaka, kako kaže Zlatić, nije prezentovan dokument kojim je naložena zabrana korišćenja objekta.

-Tako da je jasno da je Opštinsko veće sebi dalo za pravo da se bavi nečim što nije u nadležnosti tog organa: da daje procenu bezbednosti boravka lica u nekom objektu – zaključuje naš sagovornik.

U rešavanje problema Tehnička škola je uključila i Ministarstvo i školsku upravu, a krajem prošle nedelje sastanak direktora osnovih i srednjih škola sa opštinskim rukovodstvom nagoveštava da će se najzad krenuti sa mrtve tačke.

-Tada nam je saopšteno da se preduzimaju radovi na objektu Tehničke škole kako bi se otklonili nedostaci i objekat pripremio za početak nove školske godine. Radiće se najneophodniji radovi, a kabineti koji prokišnjavaju biće zatvoreni za upotrebu. Međutim, ako radimo u dve smene biće dovoljno prostora da se organizuje rad i Tehničke škole i Gimnazije – kazao je za Danas direktor škole Dragoslav Janković.

Septembar i nije tako daleko, ako se posmatra sa distance višegodišnjeg podstanarskog statusa, mada su u Tehničkoj školi pomalo skeptici.

-Budući da su nam projektovali još manji budžet u odnosu na prošlu godinu, očigledno je da u njemu nema mesta za pelet za grejanje. A šta to znači, može da zaključi svako ko ume da sabere dva i dva – zaključuje predsednik Školskog odbora Dejan Zlatić.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Ovaj tekst je nastao zahvaljujući vama, našim čitaocima.

Pozvali smo vas da nam šaljete priče i budete reporteri Danasa, hvala vam na poverenju i hvala vam što jeste.Ukoliko imate neku interesantnu vest, zanimljivu fotografiju, video klip ili želite da ukažete na komunalni problem u vašem gradu, javite nam se putem kontakt forme na portalu Danasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari