Majdanpek: Opada interesovanje za vakcinaciju protiv kovida 1Foto: J.B.K.

Popuštanje mera, kao i sve manji broj obolelih mogu da budu razlozi za sve manje inetersovanje stanovnika majdanpečke opštine za vakcinaciju protiv kovida, budući da je u martu svega 12 osoba primili prvu dozu vakcine. Dve trećine aplikovanih vakcina tokom marta bile su treća i četvrta doza.

Tokom marta prema podacima Doma zdravlja Majdanpek na vakcinalnim punktovima dato je 149 doza vakcina. Za prvu dozu odlučilo se 12 osoba, polovina je imunizovana sinofarm, a polovina fajzer cepivom. Revakcinisano je 35, treću dozu primilo je 72, a četvrtu 30 građana, saznaje Danas od koordinatorke za vakcinaciju u majdanpečkom Domu zdravlja, Beti Janković.

– Verovatno da sve manji broj obolelih, kao i popuštanje mera imaju uticaja na interesovanje za vakcinaciju – kaže Beti Janković, dodajući se na vakcinalnom punktu u Majdanpeku svakoga dana od 8 do 13 časova može vakcinisati sinofarmom, a sredom i petkom fajzer vakcinom. U Rudnoj Glavi imunizacija se obavlja od 12 do 14 časova sinofarmom, a u Donjem Milanovcu od 12 do 15 časova sinofarmom svakodnevno, a fajzerom, koji se zakazuje, petkom.

Od početka masovne imunizacije dato je 17.103 doze vakcina, i gotovo svih 6.656 vakcinisanih prvom dozom je i revakcinisano, jer je drugu dozu dobilo 6.644 građana. Treću buster dozu primilo je 4.063 građana, a za četvrtu se odlučilo 30 građana.

Što se korona brojki tiče, prema podacima nadležnih u Domu zdravlja, u majdanpčekoj opštini je trenutno 23 kovid bolesnika, pri čemu su tri pacijenta hospitalizovana u kovid bolnicama. Od 42 testirane osobe, svega četiri je pozitivno na korona virus.

Od 5. januara, od kada računaju peti talas epidemije, korona virusom je zaraženo 1.226 osoba, praktična trećina od početka epidemije. Za nešto manje od tri meseca, zbog teže kliničke slike u kovid bolnicama je na lečenju bilo 38 pacijenata iz majdanpečke opštine, a od posledica virusne infekcije preminulo je 13 pacijenata.

Inače, od početka epidemije korona virusom je zaraženo 3.709 osoba, na lečenju u tercijarnim zdravstvenim ustanovama van Majdnapeka bilo je 404 bolesnika, a od posledica kovid infekcije preminulo je 107 pacijenata.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari