Majdanpek: Rudari ostaju u svojim stanovima, Starica se ne ruši 1foto wikipedia Sawa

Odbornici u lokalnoj Skupštini iz grupacije “Može i drugačije” Snežana Todorović i Martin Bežinarević, kao i Majdanpečanka Katarina Sporić od direktora majdanpečkog ogranka Srbija Ziđin Koper, pored ostalog, dobili su uveravanja sa planina Starica iznad Majdanpeka neće biti rušena.

Rušenje planine Starice koja “deli” Majdanpek od površinskog kopa majdanpečkog rudnika bakra, zagađenje reke Pek, kao i pitanje stanova majdanpečkih rudara bili su teme o kojima su sa direktorom majdanpečkog ogranka Srnija Ziđin Koper, Yuan He Juanom razgovarali odbornici u SO Majdanpek iz grupacije “Može i drugaćije”.

Prema rečima odbornika lokalnog parlamenta i kopredsednika Pokreta #1od5miliona, Martina Bežinarevića, sastanak je održan 5. juna, simbolično na dan zaštite životne sredine, a tema razgovora bilo je zagađenje reke Pek, sporno pitanje stanova majdanpečkih rudaara i potencijalno rušenje planine Starice.

-Direktor Yuan He Juan nam je dao usmene garancije da rušenja naše planine neće biti. On kaže da je, navodno, jedan deo planine, levo od samog vrha pod nagibom te da se preventivno mora sanirati pa su su zato mašine na vrhu Starice – kazao je Bežinarević za danas dodajući da je Juan takođe obećao da nijedan Majdanpečanin neće biti izbačen iz svog stana, a da je zagađenje reke Pek rešeno pre par meseci.

Bežinarević podseća da je Pokret #1od5miliona zajedno sa građanima organizovao tri protesta u Majdanpeku, ujedno sa blokadom zgrade opštine Majdanpek i blokadom magistralnog puta kako bi dobio odgovore na ova pitanja.

-Smatram da smo ovim napravili veliki korak. Nakon svih protesta i zahtevanja odgovora, konačno smo ih dobili. Drago mi je da je kineska strana prepoznala da naprednjaci nisu nikakvi sagovornici i da je pristala na razgovor sa pravim predstavnicima naroda – zaključuje Bežinarević.

Uz Bežinarevića, sastanku sa čelnicima majdanpečkog rudnika prisustvovale su i Snežana Todorović, odbornica SO Majdanpek i Katarina Sporić, meštanka iz Pemske ulice koja se nalazi direktno ispod planine Starice.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari