Aktivisti: Protestom u subotu ne branimo samo Staricu i Majdanpek, već i celu Srbiju 1Majdanpek noću sa Starice/ Foto: Ne dam Nu dau

Miniranje Starice nastavljeno je i u četvrtak, 6. oktobra. Na planini iznad Majdanpeka video se dim i prašina i čula detonacija. Aktivisti i opozicioni odbornici u SO Majdanpek pozivaju svoje sugrađane, ali i sve druge u Srbiji da im se pridruže u subotu na protestu u Majdanpeku, jer kako kažu “ne branimo samo Staricu i Majdanpek, već i celu Srbiju”.

I danas su Majdanpečani na društvenim mrežama delili fotografije i snimke najnovijeg miniranja Starice, planine koja i razdvaja i štiti grad od rudnika.

Oko 13,30 sati kao i prethodnog puta sa Starice se čula detonacija i podigli dim i prašina.

– Još jedno miniranje Starice mi potvrđuje da sve što se dešavalo prošle nedelje: privođenja, hapšenja, zastrašivanja imala su jedan, jedini cilj: rušenje Starice. A sve to što se sada dešava moglo je i da bude i pre tri meseca. Zar nisu mogli tada, u junu, da naša policija, sa nalogom našeg sudije dođe na Staricu gde smo mi bili i oteraju nas iz kampa i da posao koji su namerili da urade, isteraju do kraja. Dok smo bili u kampu dolazila je policija i kada god smo ih pitali da li možemo da budemo na Starici, odgovarala je da ovo slobodna zemlja i da možemo da budemo tamo – rekla je u izjavi za Danas aktivistkinja i odbornica u SO Majdanpek Irena Barbulović.

Aktivisti: Protestom u subotu ne branimo samo Staricu i Majdanpek, već i celu Srbiju 2
Miniranje Starice 6. oktobra/Foto: Zoran Atanasovski

Trenutnu situaciju u Majdanpeku ilustruje rečima: ljudi ili psuju ili je totalni muk.

-Vidi se bes kod ljudi, hapšenja su izazvala još veći bes kod ljudi, mada ima i onih koji samo ćute i u prolazu spuštaju glavu – priča Irena.

Ovoj odbornici u lokalnoj Skupštini prilaze njeni sugrađani, čak i oni koje lično ne poznaje i pitaju šta dalje.

Aktivisti: Protestom u subotu ne branimo samo Staricu i Majdanpek, već i celu Srbiju 3
Irena Barbulović/Foto: Privatna arhiva

-Svima kažem da sada zbog miniranja nije bezbedno ići na Staricu i biti tamo – kaže odbornica i aktivistkinja Irena Barbulović.

Grupa Građana Ne dam/Nu dau čiji je Irena odbornik i Ekološki ustanak organizuju protest “Starica te zove u pomoć” u subotu, 8.oktobra u 14 sati u Majdanpeku.

Pozivaju sve građane Srbije, ekološke organizacije i političke stranke da im se pridruže na protestu „zbog prebijanja građana, nastavka rušenja planine Starice i nezapamćenog zločina nad prirodom i ljudima“.

Kao i dosadašnjoj borbi za Staricu, pozivu se priključuju i drugi odbornici opozicije u lokalnoj Skupštini.

Aktivisti: Protestom u subotu ne branimo samo Staricu i Majdanpek, već i celu Srbiju 4
Snežana todorović/ Foto: Može i drugačije

-U subotu ćemo biti na ulicama Majdanpeka. Tada ćemo biti u prilici da branimo sve ono što su nam naši preci ostavili i što smo mi sami pravili i što ćemo ostaviti našoj deci.

Pozivam sve ljude da dođu i da nam se pridruže zato što u subotu ne branimo samo Staricu i Majdanpek, vec celu Srbiju. Na nama je hoćemo li dozvoliti da nas unište ili ćemo se boriti za opstanak – izjavila je za Danas odbornica Snežana Todorović iz grupe građana “Može i drugačije”.

Naglašavajući da se u subotu u Majdanpeku brani planina Starica, život, ljudska prava i zdravlje i cela Srbija, kopredsednik pokreta 1 od 5 miliona i odbornik u SO Majdanpek Martin Bežinarević još ističe da se “ovde bije bitka u ime čitave Srbije i svih njenih građana”.

Aktivisti: Protestom u subotu ne branimo samo Staricu i Majdanpek, već i celu Srbiju 5
Martin Bežinarević/Foto: Može i drugačije

-Na protestu ćemo morati da izvršimo ozbiljan pritisak kako se ova pošast ne bi ponovila i proširila na čitavu Srbiju. Nad Majdanpečanima se iživljava vlast, policija, kineska kompanija. Majdanpečani su odlučili da uzvrate. Nije ovo pitanje neke planine. Ovo je pitanje istorije, kulture i naše teritorije. Ovo je pitanje opstanka – zaključuje Bežinarević.

U četvrtak, 6. oktobra saopštenjem se na zvaničnom sajtu oglasila i Opština Majdanpek, a povod je “uznemirenost građana Majdanpeka u vezi sa rudarskim aktivnostima”.

Ovo saopštenje objavljeno je i na zvaničnoj internet prezentaciji Ministarstva rudarstva i energetike.

-Povodom iznošenja neistinitih tvrdnji u vezi sa rudarskim aktivnostima koje su preneli pojedini mediji, a koje su izazvale uznemirenost kod građana Majdanpeka, saopštavamo da su sve procedure obaveštavanja koje se primenjuju za ovakve radove poštovane i tokom jučerašnjih radova – navodi se u saopštenju.

Naglašava se da “izjave o tome da nije bilo sirena koje obaveštavaju radove, a koje su preneli pojedini mediji su netačne i neistinite. Svi jučerašnji radovi izvedeni su u skladu sa propisima i procedurama, uključujući sirenu za obaveštavanje, prisustvo predstavnika nadležnih službi, bili su obezbeđeni svi prilazi, staze i zona bezbednosti”.

Opština Majdanpek ovim saopštenje još jednom apeluje “ na sve da se ne koriste neistinitim ili neproverenim tvrdnjama u vezi sa izvođenjem rudarskih aktivnosti kako bi izazvali uznemirenost ili strah kod građana. Iznošenje netačnih informacija o rudarskim aktivnostima je najnoviji u nizu pokušaja kojima se služe pojedinci i grupe zarad ostvarivanja određenih političkih ciljeva”.

Aktivisti: Protestom u subotu ne branimo samo Staricu i Majdanpek, već i celu Srbiju 6
Miniranje Starice/Foto: 1 od 5 miliona

Pomenimo i da je pokrenuta i internet peticija “Hitna obustava miniranja planine Starice”.
Inicijator peticije, Ekološki ustanak, povodom ponovljenog miniranja planine Starice i nedavnog privođenja i maltretiranja aktivista iz Majdanpeka koji su štitili planinu Staricu, zahteva hitnu obustavu miniranja Starice, izradu Studije o proceni uticaja na životnu sredinu, objašnjenje nezavisnih stručnjaka da li se sprovodi sanacija terena i ako je to slučaj, zašto to niko ranije nije rekao da mora da se radi, ili je u pitanju priprema za eksploataciju.

Traže takođe odgovor na pitanje na koji način su Srbija šume ustupile pravo korišćenja kat.parcele 624/1 KO Majdanpek kompaniji Zijin i hitno identifikovanje lica koja su tukla aktiviste koji su štitli Staricu.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari