Majdanpek: Stigla potvrda Ziđina da brdo Koma neće biti srušeno 1Foto: Dejan Zlatić

Greben Koma iznad Majdanpeka neće biti srušen, jer Rudnik bakra Majdanpek neće širiti granicu prema istoku u pravcu grada, danas je i pismeno potvrdio direktor ogranka RBM Jian Heyuan, odgovoriši na zahtev za informacije od javnog značaja, koje je Inicijativa za očuvanje grebena Koma poslala pre desetak dana.

Aktivisti Inicijative su dan nakon usmene, dobili i pismenu potvrdu da greben Koma neće biti srušen.

Naime, u jučerašnjim razgovorima sa Jian Heyuanom, o čemu je Danas izveštavao, rečeno je da daljih aktivnosti na grebenu na potezu prema gradu neće biti.

U odgovoru koji su aktivisti Inicijative danas dobili decidno se navodi da je „trenutna granica iskopavanja Severnog revira Rudnika bakra Majdanpek u skladu sa prvobitnom granicom koja je definisana u projektu Instituta za rudarstvo i metalurgiju Bor koji je odobren“.

Majdanpek: Stigla potvrda Ziđina da brdo Koma neće biti srušeno 2
Foto: Inicijativa za očuvanje grebena Koma

„Nije nam u planu, niti ćemo širiti granicu prema istoku u pravcu grada. Molimo vas da ovo bude jasno. Istovremeno, kako bismo sprečili nepredviđene incidente da se rastresiti materijal ne obruši, obnovili smo zaštitni kanal na istočnoj strani i nakon upotrebe obnovićemo drveće na kanalu“, stoji u odgovoru.

U odgovoru se, takođe, navodi i da je na brdu na severnoj strani „ zbog nepravilne eksploatacije RTB grupe u prethodnim periodima, došlo do pukotine na kosini koja stvara opasnost od klizišta“.

„Kako bismo sačuvali bezbednost svih stanovnika u gradu i svih radnika na Severnom reviru, planiramo da saniramo klizište i smanjimo nagib na ovoj kosini“, navodi se u, kako je naslovljeno, otvorenom pismu o eksploataciji Severnog revira rudnika bakra Majdanpek, koje je potpisao direktor ogranka RBM Jian Heyuan.

U Inicijativi za očuvanje grebena Koma Danasu su rekli da odustaju od protesta najavljenog za iduću nedelju, budući da su dobili odgovor koji su tražili od nadležnih u majdanpečkom rudniku, odnosno zvaničnu potvrdu da brdo, koje štiti grad od uticaja rudnika, neće biti srušeno.

Kažu, ispunili su cilj – sačuvali su svoje brdo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari