Majdanpek: Utvrđen Prostorni plan za zaštitu i uređenje Nacionalnog parka Đerdap 1Đerdapska klisura/Foto: Nikola Jovanović

Uredbom Vlade Srbije utvrđen je Prostorni plan područja posebne namene Nacionalnog parka Đerdap čime se obezbeđuje planski osnov za korišćenje, uređenje i zaštitu tog područja koje se nalazi na delovima teritorija opština Golubac, Majdanpek, Kladovo i Negotin.

Planom je obuhvaćeno 1.727 kvadratnih kilometara, odnosno 37 celih katastarskih opština i 37 naselja u kojima je po popisu iz 2011. godine živelo oko 41.600 stanovnika.

U pitanju je priobalni pojas Đerdapske klisure u srednjem toku Dunava i njegovo zaleđe – delove planinskih masiva Кučaj i Miroč.

U Vladinom uredbi se navodi da izrada Prostornog plana predstavlja obezbeđivanje uslova za realizaciju nacionalnih interesa na principima održivog razvoja u oblasti zaštite prirodnih i kulturnih vrednosti Nacionalnog parka „Đerdap” i Geoparka „Đerdap”.

Majdanpek: Utvrđen Prostorni plan za zaštitu i uređenje Nacionalnog parka Đerdap 2
Đerdapska klisura/Foto: Nikola Jovanović

Sve to u skladu sa odredbama Zakona o nacionalnim parkovima i Zakona o zaštiti prirode i razvoja turizma u skladu sa odredbama Zakona o Prostornom planu Republike Srbije od 2010. do 2020. godine, kao i drugih planskih dokumenata koji važe na području Prostornog plana.

-Usklađivanje i integracija zaštite prirodnih i kulturnih vrednosti i njihova prezentacija u funkciji razvoja turizma, posebno onih vidova turizma oslonjenih na ukupne vrednosti Geoparka „Đerdap”, imaće pozitivne efekte na podizanje nivoa konkurentnosti prostora, razvoj lokalnih zajednica i dinamiku budućeg razvoja u širem okruženju, uključujući i transgraničnu saradnju – navodi se u Uredbi o utvrđivanju Prostornog plana područja posebne namene Nacionalnog parka Đerdap.

Prostorni plan sadrži rešenja prethodnog Prostornog plana područja posebne namene Nacionalnog parka „Đerdap” iz 2013. godine, koja su korigovana u pogledu obuhvata prostornih jedinica sa režimima zaštite prirode i merama zaštite prirode u skladu sa novim Zakonom o nacionalnim parkovima i drugim dokumentima iz oblasti zaštite prirode.

Pored ovoga, obuhvat Prostornog plana je značajno proširen obuhvatajući područje Geoparka „Đerdap”, što je uslovilo dopunu i inoviranje podataka za sva planska rešenja relevantna za područje posebne namene.

Ovo  je inače  treći prostorni plan područja posebne namene koji se donosi za područje Nacionalnog parka „Đerdap”, nakon njegovog proglašenja 1974. godine i dostupan je zainteresovanim licima, u elektronskom obliku, preko Centralnog registra planskih dokumenata, koji vodi organ nadležan za poslove državnog premera i katastra.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari