Majdanpek: Za udruženja građana šest miliona dinara 1Foto: G. Tončev Vasilić/SZC

Majdanpečka lokalna samouprava je u opštinskom budžetu za 2022. godinu opredlila šest miliona dinara za realizaciju programa i projekata udruženja kojima se ostvaruje javni interes. Rok za prijavu je 15. mart.

Kao i prethodnih godina, za budžetska sredstva udruženja mogu da konkurišu sa više programa i projekata, ali će biti finansirana samo najbolja rangirana prijava. Opština će finansirati programe i projekte iz oblasti socijalne i zdravstvene zaštite, boračko-invalidske zaštite, zaštite lica sa invaliditetom, društvene brige o deci i mladima, podsticanje nataliteta, brige i pomoći starima, zaštite i promovisanja ljudskih i manjinskih prava.

Udruženja mogu konkurisati i za oblast podsticanja obrazovanja, nauke, kulture, sporta, održivog razvoja, zaštite životne sredine, zaštite životinja, očuvanja kulturne baštine i narodnog stvaralaštva, kao i negovanja verskih i istorijskih tekovina i razvoja i negovanja međudržavne saradnje.

Prema navodima iz objavljenog javnog poziva visina traženih sredstava po jednoj prijavi ne može biti veća od 100.000 dinara za oblast zaštita životne sredine i zaštitu životinja, 150.000 dinara za boračko-invalidsku zaštitu, brigu i pomoć starima, zaštitu i promovisanje ljudskih i manjinskih prava i negovanje verskih i istorijskih tekovina.

Za podsticanje obrazovanja, nauke, kulture, sporta, zaštitu lica sa invaliditetom, socijalnu i zdravstvenu zaštitu ograničenje po prijavi je 200.000 dinara, a 250.000 dinara po prijavi za oblast podsticanja nataliteta, društvenu brigu o deci i mladima i održivi razvoj.

Maksimalni iznosi od 500.000 dinara predviđeni su za programe za oblasti očuvanje kulturne baštine i narodnog stvaralaštva i razvoj i negovanje međudržavne saradnje. Isti iznos sredstava kao maksimalni traženi je za realizaciju projekta u svim oblastima. Lokalna samouprava, inače zadržava pravo o određivanju visine finansijskih sredstava, kao i pravo da ne dodeli sva raspoloživa sredstva.

Programi kojima udruženja konkurišu za budžetska sredstva treba da budu realizovana na teritoriji opštine Majdanpek i lokacijama koje su predviđene planom aktivnosti, najkasnije do 31.decembra ove godine.

Za programe i projekte udruženja u opštinskom budžetu je opredeljeno šest miliona dinara, a rok za podnođenje prijava udruženja sa sedištem na području opštine Majdanpek, koja su registrovana u skladu sa zakonom i to najmanje šest meseci pre objavljivanja konkursa, je 15. mart.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari