Majdanpek: Zbog dve obolele radnice vrtići neće početi rad u ponedeljak 1Foto: J.B.K.

Testiranje svih zaposlenih u Predškolskoj ustanovi „Marija Munćan“ u Majdanpeku pred najavljeni početak rada, pokazalo je da su dve radnice iz Majdanpeka pozitivne na korona virus.

Početak rada jedine predškolske ustanove u majdanpečkoj opštini odlaže se za dve nedelje, jer će zbog kontakata još 13 radnika ove ustanove za to vreme biti u karantinu.

– Sinoć su stigli rezultati za 29 testiranih i među njima su dve osobe, dve radnice Predškolske ustanove pozitivne na korona virus. One su još sinoć prebačene i hospitalizovane u kovid bolnicu u Nišu. Preduzeli smo sve neophodne mere za pronalaženje svih kontakata koji su odmah stavljeni u samoizolaciju uključujući i članove najužih porodica, i oni će biti testirani po preporuci epidemiologa u nedelju. Ova dva slučaja su potpuno asimptomatska, odnosno nisu imala kliničku sliku koja bi ukazivala na prisustvo korona virusa i ovo su eksportovani slučajevi jer je jedna od zaraženih nedavno bila u Knjaževcu. Jutros nam je stigla potvrda da je i jedna starija ženska osoba koja je sa simptomima respiratorna infekcije i u febrilnom stanju došla u našu kovid ambulantu, pozitivna na korona virus.Ona je hospitalizovana u Nišu. – kazao je za Danas direktor majdanpečkog Doma zdrava i član opštinskog Štaba za vanredne situcaije, dr Dragan Fudulović koji smatra da je ohrabrujuća činjenica to što je virulencija već znatno oslabljena, pa se nada da će epidemija neće dalje širiti.

Kako saznajemo od dr Fudulovića, do sinoć je ukupno testirano 156 osoba i tri rezultata su bila pozitivna, a 26 rezultata se čekalo.

Juče je testirano deset osoba, a prema jutrošnjim podacima broj inficiranih je povećan na četiri. Podsećamo da je prvi slučaj kovida 19 registrovan kod osamdesetdevetogodišnjeg hroničnog bolesnika koji je preminuo 12. aprila u Opštoj bolnici u Majdanpeku, a par dana kasnije stigla je potvrda da je bio inficiran. Dakle, bezmalo mesec dana je prošlo od prvog slučaja obolelog od kovida 19, do infiriciranja dve zaposlene u majdanpečkoj Predškolskoj ustanovi i još jedne starije ženske osobe. Na jutrošnjoj sednici Štaba vanredne situacije opštine Majdanpek doneta je odluka o pooštravanju kontrole nošenja zaštitnih maski i rukavica, posebno u zatvorenim prostorima, ugostiteljskim lokalima i na zelenoj pijaci.

Čulo se takođe da u saobraćaj i opštinske službe u Majdanpeku funkcionišu bez problema, kao i da u ugostitejskim objektima koji su počeli da rade od ponedeljka inspekcija proverava da li se ugostitelji pridržavaju preporuka.

U cilju prevencije daljeg širenja virusa, izvršena je dezinfekcija stambenih objekata u kojima žive osobe pozitivne na korona virus, kao i ostalih gradskih ustanova u Majdanpeku.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari