Majdanpek: Zlatnik iz česnice u Majdanpeku pripao Novaku Ristanoviću, u Donjem Milanovcu Nini Petrović, a u Negotinu Stefanu Kremiću 1Badnje veče u Majdanpeku/Foto: J. B. K.

Večerenje bogosluženje, nalaganje badnjaka, ponoćna, a jutros i božićnja liturgija služeni su na u pravoslavnim hramovima u Majdnapeku, Donjem Milanovcu i Negotinu. Nije izostao ni običaj lomljenja česnice u kojoj je bio zlatnik.

U crkvenoj porti i na raskrsnici Šaške i ulice Svetog Save u Majdanpeku na Badnje veče skoro da igra nije mogla da se baci jer je veliki broj Majdanpečana prisustvovao paljenju badnjaka i večernjem bogosluženju.

Najmlađi Majdanpečani darivani su poklon paketićima, a darodavac je bio Majdanpečanin Denis Jovanović koji iako godinama ne živi u Majdanpeku ne zaboravlja svoj grad.

Nakon ponoćne liturgije lomljena je česnica, a zlatnik je u svom komadu božićnje česnice pronašao Novak Ristanović.

Majdanpek: Zlatnik iz česnice u Majdanpeku pripao Novaku Ristanoviću, u Donjem Milanovcu Nini Petrović, a u Negotinu Stefanu Kremiću 2
Majdanpek, Badnje veče/Foto: J. B K.

Česnica u kojoj je bio zlatnik,takođe dar porodične kompanije Tekijanka, noćas je nakon ponoćne liturgije lomljena je i u Crkvi Svetog oca Nikolaja u Donjem Milanovcu.

Zlatnik je pronašla dvanaestogodišnja Donjomilanovčanka Nina Petrović .

Na Badnje veče je u crkvenoj porti nakon večernje službe paljen badnjak, a na milanovačkim ulicama sretali su se koljind(r)eci.

Maskirani dečaci i devojčice obavezno su u rukama imali koljindu, išaran leskov štap koji je simbol zdravlja.

Po tradiciji koljindom bi trebalo da se džara vatra u kući domaćina, a u današnje vreme udara se u pod dok koljind(r)eci izgovaraju tradicionalnu pesmu kojom šalju poruku za zdravlje, ljubav i napredak porodice u čiju su kući ušli.

Domaćini ih zauzvrat daruju slatkišima, voćem i novcem.

Jedna od osam “Tekijankinih” česnica koje su “krile” zlatnik lomljena je i u Negotinu na Badnje veče.

Zlatnik u božićnjoj česnici pronašao je desetogodišnji Stefan Кremić iz Negotina.

Lomljenju česnice prethodilo je nalaganje u porti crkava Svete Trojice i Roždestva Presvete Bogorodice, kao i liturgija  i svečana litija.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari