Majić: Slom pravne države

Ostavite komentar


    1. Krajnje je vreme da se javno progovori o „nedodirljivim“ i onima koji ih štite umesto da osuđuju, ali šta misli uvaženi sudija o slučajevima kada sudije preko noći na osnovu intervencije odozgo, promene svoje prethodne oslobađajuće presude i bez ikakvog dodatnog dokaza tužilaštva i svedoka osude nekoga, i nakon toga budu unapređeni, jer su nekom učinili uslugu

  1. Već osam tragičnih dana traje potraga da se nadje devojčica Monika Karimanović. Daće bog da je nadju i da je živa.

    Danas pročitah (najzad) u „Politici“ i kako je zločincu koji je oteo Moniku smanjena kazana. To je uradjeno na tako skandalozan način da je teško poverovati da tako nešto postoji, da živ čovek može tako nešto da uradi. Pročitajte, molim vas, pa ćete videti. Videćete 1) kako izgleda slobodno sudijsko mišljenje na osnovu koga se smanjuje kazna (neverovatna mizerija za slučaj silovatelja), 2) kako nema (ne pominje se) nikakve medicinske ekspertize na osnovu koje se zločinac može pustiti na slobodu, 3) da postupku nije prisustovavo tužitelj i 4) da su presudu doneli, po imenu i prezimenu, sudije koji (većina) još uvek rade, i to u vrhu našeg pravosudja.
    Eto, nevidjeno ogorčen, zbog toga pišem ovaj komentar.

    U tekstu nam se servira kako gospodin kaže (kako se navodi: stručna i moralna „gromada“ našeg pravodudja) da se u Srbiji odvija „Slom pravne države“. I kada pročitaš kompletnu dijagnozu onda 1) ne vidiš skoro ništa o uzrocima sloma, 2) ne vidiš skoro ništa o izvršiocima sloma, a onda vidiš 3) i nekoliko grupa (političari i druge vrhuške) koji se koriste naopakim postupcima sudstva.
    Ne vidi se da se najodgovorniji za „Slom pravne države“ nalaze u pravosudju. Nema tu spora. Evo imate naveden primer kako Vrhovni sud „Slama pravnu državu“. Ni reči o tome.

    Ni reč da izgovori gospodin o tragediji Monike Karimanović. Strašno.
    Ni reči da kaže gospodin kako je oslobodio nekoga koji je obljubio devojčicu. Da mi, kojima je to neshvatljivo, možda razumemo to.

    Iako preživljavamo mutljak postistine, i svakojakih Srdje Popovića, istina se ne da uništiti.
    Ako koza laže, rog ne laže.

    1. Izvini, ali mogli ste nesto tako opsirno da napisete, ili procitate (konacno) u Politici kako se oslobode ljudi zbog ubistva na pesackom prelazu. Nesto niste bili zainteresovani da (konacno) u Politici procitate nesto na tu temu, ili se varam? Da ne navodim slucajeve slicne samo iz mog okruzenja, a ne iz cele Srbije. Ovakvi komentari poput vaseg su sramni! Sta vi sad insinuirate, da je taj kreten oslobodjen namerno da bi silovao jos nekog, jel tako? Sramota sta pisete.

    2. @Pravna država Gledas svaki dan sirom Srbije- nemoguce da da ne vidis, nemoguce da ne vidimo- prosjake: starce i starice, invalide, sakate, decu, majke sa decom, cak i bebama.
      Znas i ti, a znamo i svi mi, da romske zene retko predju 40tu i da je smrtnost njihove dece uzasno visoka.
      Nemoguce da ne vidis, da ne vidimo starice- bake, kako im tepaju novinari kada misle da su upecali dobar clanak, koje po svakakvom vremenu prodaju cvece.
      Nemoguce da ne vidis, da mi svi ne vidimo vredne Rome koji svaki dan po ceo dan uredno sortiraju NASE djubre, vade korisno iz kontejnera i, gle cuda, za NJIMA ne ostaje razbacano djubriste u centru grada.
      Ne vidis devojcice Romkinje koje sive u kartonskim naseljima, bez vode i struje, devojcice koje ne mogu da pohadjaju skolu, jer nemaju pristojnu odecu i obucu, novaca za uzinu, sveske i pribor; a njihovi vrsnjaci-NASA deca-su surovi i nemilosrdni- ista ona deca koja nas belo i tupo gledaju u prepunom autobusu , baskareci se na sedistima, dok stariji stoje.
      Vidis „Pravna drzavo“ te devojcice nemaju nikakvu buducnost, sutra ih ceka samo prosnja i ulica, a placace im takvi kao sto si ti, kao sto smo mi.
      Zato pametni Romi- znas li da i oni vole svoju decu kao i ti, kao i svi mi- svoju zensku decu udaju sto je moguce pre, da ih zastite od takve surove i sumorne sudbine. Imace muza i decu, imace dom a ne ulicu, bice mlada majka a ne mlada prostitutka.
      Sta si ti uradio „Pravna drzavo“ od dana kada si se krstio i coktao nad clankom o sudiji Majicu?
      Sta je OTADA PREDUZELA ona „gospodja“ koija je sa puno poleta pljuvala sudiju Majica, a NJEN je posao i bio i jeste da stiti te te devojcice.
      Da li si se zapitao ili zabrinuo zasto NAS novac-novac koji je rasipan i rasipa se bez mere i smisla, da li smo se svi mi zapitali ZASTO deo tog novca ne ide da se, bar od ukinutih skola, oforme internati da i te devojcice dobiju sansu?
      Osvrni se i videces da nisu samo Romkinje maloletne neveste. I da, NE MOGU SE JEDNACITI silovanje, obljuba maloletnog lica i seksualni odnosi u braku
      .
      Zalosno je ni ti sam , niti vecina nas nije svesna svoje hipokrizije i da je retko ko shvatio da presuda sudije Majica nije puka sudska odluka, vec KONSTATACIJA NASE RAVNODUSNOSTI I NECINJENJA, a sudjenje je bilo svima nama.

  2. jedini sudija koji nema „putera“ na glavi pa sme i moze javno da kaze sta nam se desava, a izgleda da zna previse pa ne smeju da ga sklone jer je ovakvim izjavama najblaze receno, nepodoban. Svaka cast postovani sudija, vi ste svetla tacka srpskog pravosudja, kamo srece da je vise takvih poput Vas, mozda bi i ona pravda kojoj su vezali oci progledala!

    1. Baš je bez „putera“. Oslobodio okrivljenog za dokazanu obljubu, sa onbrazloženjem da okrivljeni nije mogao znati šta radi.
      Ima još toga, ali mislčim da je ovo dovoljno.

      A šta sad mislite?

      1. Sve i da jeste tako, nije ga oslobodio zato sto je korumpiran, ili mu je neko iz vlasti naredio. Znam da to zvuci surovo, ali kakve veze ima ta prica sa time da ne postoji pravna drzava. Eto, cisto bi mogli da obazlozite. To sto potezete ovu pricu kako bi branili uzurpaciju svega od strane tih koji ti placaju da pises o ovome je sramno. Totalno odvojene teme.

      1. @Sta mislite os ledecem: To je slucaj, gde je romsko dete bilo u pitanju. Takvu istu sudbu bi doneli i u EU, bez problema. Izguglaj, imas 10ine takvih slucajeva istih, niko nije osudjen za nista. Jer je to deo njihovog identiteta. Tako da ne pisi bez veze.

  3. A za vreme žutih cvetale 1001 ruža zar neko stvarno misli da pod okupacijom institucije budu uredzene. Dok zapad ne bude pokupovao što se kupiti može biće tako a i posle ali i dalje za kastu zakoni neće važiti. Južna Amerika je ono za sta se mi zalažemo.

  4. Gospodine sudijo,pa svi hoće da budu “nedodirljivi” kao sto su to i sudije i da tvrde kako su u donošenju odluka “nezavisni” i da iste niko ne može da ih komentariše već će o njima “suditi” gradjanin na izborima,kao i sto sudije tvrde da se o njihovim odlukama može izjašnjavati samo zalbeni sud.Dakle,ako se zalazete za uspostavljanje pravne države učinite nešto konkretno da najslabija karika ovog drustva dakle @sudije i tužioci” polože račun “ gradjanina Srbije.Plasim se da vrana vrani ne vadi ići i najlakše je optužiti druge da @pravna država” ne funkcioniše.

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 20. april 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Bilja Krstić, muzičarka

Postoji mnogo razloga i načina da podržimo Danas. Jedan je da postanemo članovi Kluba čitalaca Danasa.