Majka optužila vrtić da su dete sa Daunovim sindromom namerno isključili iz priredbe, vaspitačice imaju svoju verziju događaja 1Izvor: Screenshot instagram.com/_draganamandic/

Javnost je ostala šokirana snimkom koji se proširio na društvenim mrežama, a na kojem je prikazan dečak Jakov koji je, kako je njegova majka navela, isključen iz proslave koja je organizovana u vrtiću koji pohađa u Širokom Brijegu, zbog Daunovog sindroma.

Sada su se oglasili iz vrtića, kazavši da nije istina to što navodi majka dečaka.

Video koji je majka dečaka objavila na Instagramu je u kratkom vremenskom periodu postao viralan i naišao je na brojne komentare podrške majci koja je ovo objavila i osude zaposlenih u vrtiću „Trnoružica“ u Širokom Brijegu, sa direktorkom na čelu.

„Dok su se drugari zabavljali, pevali i plesali na priredbi, Jakov je ostavljen da sedi na klupi. Jakov nije imao priliku učestvovati na priredbi. Jakovu je oduzeto pravo da bude dete, da se igra, da se druži s vršnjacima iz vrtića. Na pitanje njegove majke zašto njeno dete nije učestvovalo na priredbi i zašto je ostavljen na klupi da čeka dok se priredba završi, direktorka vrtića joj je odgovorila da ima još deset vrtića i da može da ga upiše u drugi ako joj se ne sviđa vrtić u koji ide njeno dete. Strašno! Mnogo je Jakova, sigurno koji u vrtićima i školama dele sudbinu ovog nedužnog dečaka. Veliki broj dece se ostavlja po strani, jer su različiti – po boji kože, po fizičkom izgledu, po sporijem rastu i razvoju… Nažalost, ovo je surova realnost“, napisala je majka dečaka, Dragana Mandić, a prenosi N1 Sarajevo.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Dragana (@_draganamandic)

Ona je još poručila – „Mi idemo naravno, ali nećemo ćutati i staviti sve pod tepih, to ne zaslužuje niko, a najmanje dete od pet godina“.

„Mnogo je problema koji nas okružuju, a na koji kao društvo ćutimo i trpimo. Ne smemo da ćuimo, svako treba da odgovara za svoje postupke, ne možemo samo da pričamo o problemima, trebalo bi iste da prijavljujemo i pokušamo da rešimo. Ovaj slučaj i svaki onaj u kojem se dete zapostavlja namerno treba da bude prijavljen, nijedno dete ne sme da bude zapostavljeno, zlostavljano ni maltretirano“, zaključila je.

Odgovor vrtića

„Obraćamo Vam se povodom neistinitih navoda gospođe Dragane Mandić, koje je ista iznela dana 21. decembra na društvenim mrežama, a čije neistinite navode su kasnije preneli pojedini internet portali. Podstaknuti pisanjem gospođe Dragane Mandić, čije je dete, kao dete s poteškoćama u razvoju, korisnik usluga Dečjeg vrtića ‘Trnoružica’ u Širokom Brijegu, zaposleni vrtića odgovorno tvrde da je gospođa Mandić netačno i neobjektivno iznela činjenice i opisala događanja na božićnoj priredbi u vrtiću, koja se održala 20. decembra“, naveli su iz vrtića „Trnoružica“.

Dalje su pojasnili da su tokom priredbe učestvovala sva deca iz svih grupa, među kojima su i ona sa poteškoćama u razvoju.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Dragana (@_draganamandic)

„Apsolutno su neistiniti navodi kako je dete s poteškoćama bilo izdvojeno ili da mu nije bilo dopušteno da učestvuje na priredbi. Izdvajanje bilo kojeg deteta nije bila namera, niti je praksa zaposlenih u vrtiću da bilo koga diskriminišu ili ugrožavaju, a pogotovo ne decu sa poteškoćama u razvoju“, zaključili su u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari