Majka maloletnika koji je nosio vešala: Glasali smo za SNS, ali više nećemo 1Foto: Danas

Ne želim da se nijednom detetu dogodi ono što se desilo mom i želim da neke stvari dovedemo u red u ovoj državi.

Želim da moja porodica počne ponovo normalno da živi, da se odmorimo od svega i da mi dete nastavi školovanje, kaže za Danas Sanja Pilipović, samohrana majka maloletnog N. P., koji je četiri noći i pet dana bio u pritvoru Centralnog zatvora jer je osumnjičen za rasnu i drugu diskriminaciju zbog nošenja makete vešala na protestu „Jedan od pet miliona“ 2. februara. Od tada ona proživljava pakao običnog „malog“ čoveka bez ikakve zaštite, a pod strahovitim je udarom režima koji ne bira sredstva za obračun.

Njen sin od 17 i po godina prošlog petka po podne pušten je iz pritvora, u kojem je trebalo da bude 30 dana, a ona je ranije tog dana porukom preko telefona dobila otkaz na poslu na kojem nije bila prijavljena, odnosno radila je „na crno“. Srednjoškolac i u javnosti već nazvan najmlađim političkim zatvorenikom u Evropi je sada pod nadzorom organa starateljstva Centra za socijalni rad Rakovica.

– Te večeri sin je bio u gradu. Vratio se kući i rekao mi je da je bio na protestu. Moja drugarica ide na proteste protiv izgradnje malih hidroelektrana i ja je u tom podržavam. On to zna i verovao je da je bio upravo na tom protestu. Nisam znala šta se dogodilo dok nisu počeli da zvone telefoni. Palim Pink i čujem za potragu. Šok. Šta se desilo? Zašto je tolika frka – prepričava nam Pilipović.

Ubrzo se policija pojavljuje na vratima sa uputstvima da se dođe u zgradu policije u Ulicu 29. novembar. Određuje se pritvor do 30 dana.

– Kada je policija došla, sin nije bio kod kuće. Kada mu javljam za policiju, on dobija asmatični napad. Uzeo je svoju terapiju i u celoj toj zbunjenosti i šoku kada smo pošli u policiju zaboravili smo pumpicu kod kuće. Upadam u haos kada shvatam da će mi dete u pritvoru biti bez pumpice. Sreća pa to prvo veče nije imao napad. Rekao mi je da su ga pregledali i da je dobio terapiju te da je sve bilo pod kontrolom. Sutradan mi se svet okrenuo za 360 stepeni – kaže Pilipović. Kako dodaje, sin joj je ispričao da je te prve večeri u pritvoru čuo predsednika države u emisiji Ćirilica i da se zbog toga osetio nezaštićeno i uplašeno.

Nemoćna, naša sagovornica, tada piše otvoreno pismo predsedniku u kojem između ostalog navodi da od njega ništa ne traži, niti moli za bilo kakvu uslugu, već ga obaveštava, kao najodgovornijeg čoveka za stanje u državi, da u Srbiji nema pravosuđa i nema pravde i da su sudstvo i tužilaštvo najveći problem države.

Ona i njen otac bili su na listi SNS kao sigurni glasači, ali da sada više neće glasati za naprednjake.

– Tata je bio za radikale. A onda se sve promenilo i pojavljuje se Vučić. Tata to prati i u kući se to komentarisalo. Apolitična sam zaista. Nemam vremena za takve stvari, jer sam sama s detetom. Imamo fudbal i muziku. Prosto za politiku nema kod nas prostora. Kada se pojavio SNS, došli su nam na vrata. Uzeli su nam lične karte i evidentirali nas. Nisam se u tom trenutku raspitivala o tome, jer je tata u sve bio upućen. Jedne godine na dan izbora padala je kiša. Pozvali su nas telefonom i pitali da li da dođu kolima po nas jer je tata stariji čovek. Rekla sam da nema potrebe jer tata voli da šeta. Međutim, pojavio se čovek s kišobranom. Bila sam fascinirana – objašnjava ona kako su se naprednjaci odnosili prema njima. Proteklih dana niko iz SNS i vlasti joj se nije obratio, a i ako joj se neko javi, ona ne očekuje da će to biti prijateljski poziv.

Na pitanje da li je sin član ili simpatizer Dveri, odgovara da on ne zna šta su Dveri jer ga politika ne zanima niti je prati na televiziji, a da se sa poslanikom te stranke Srđanom Nogom upoznao pred zgradom policije kada je Nogo došao da da iskaz.

Sergej Trifunović je čovek velikog srca

„Sergej Trifunović je čovek velikog srca. Za Srđana ne znam da li nam je postao ujak ili teča sada. Da li nam je Sergej stric. Tako ih doživljavam. Nisam se nadala i očekivala tolikoj plemenitosti i podršci. Ostali lideri opozicije se nisu javljali“, kaže Pilipović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari