Zbog povećanog priliva migranata, Vlada u Skoplju je juče proglasila vanredno stanje na južnom i severnom delu makedonske granice, saopštio je portparol Ministarstva unutrašnjih poslova Makedonije Ivo Kotevski, koji je dodao da to otvara mogućnost angažovanja makedonske vojske. Kotevski je na konferenciji za novinare rekao da međuinstitucionalno koordinaciono telo svakodnevno prati stanje sa ilegalnim migrantima koji nameravaju da uđu na teritoriju Makedonije iz susedne Grčke i u skladu s tim prave analize radi spremnosti da odgovori na svaki mogući način.

 Kako je preneo Sputnjik, on je objasnio da je zbog povećanog pritiska na južnu granicu i sve veći intenzitet tranzita preko tzv. balkanskog migracionog koridora bilo procenjeno da je potrebna dodatna povećana i efikasnija kontrola graničnog pojasa gde su registrovani masovni ilegalni prolasci sa grčke strane.

„Očekujemo da će angažovanje vojske dati rezultate u dva pravca. Prvi, da se poveća bezbednost i spokoj lokalnog stanovništva i drugi, da se obezbedi sveobuhvatniji pristup u tretmanu lica koja su izrazila nameru da zatraže azil u Republici Makedoniji u skladu sa kapacitetima i preporukama konvencija, čiji je potpisnik i Republika Makedonija, a koje se trudimo da dosledno poštujemo“, rekao je Kotevski.

On je naglasio da će za postupanje prema odluci Vlade Makedonije biti formiran glavni štab pri Centru za upravljanje kriznim situacijama koji treba da pripremi akcioni plan i da realizuje predviđene aktivnosti. Inače, makedonski portal „Plusinfo“ javio je ranije juče, preneo je Sputnjik, da je makedonska granica ka Grčkoj blokirana, te da se na pograničnoj zoni nalazi više od 3.000 migranata. Takođe, portal je javio i da je blokirana pruga od Soluna ka Skoplju.

Ovaj portal je javio i da su na granici ka Grčkoj već postavljene specijalne vojne i policijske snage koje kontrolišu stanje u graničnom pojasu.

Na neutralnoj teritoriji između Makedonije i Grčke juče je čekalo više od četiri hiljade migranata da ih makedonska policija pusti da se pridruže onima na železničkoj stanici u Đevđeliji, koji su čekali voz za Srbiju, poslednju stanicu na njihovom putu ka EU. Zvanično Skoplje je apelovalo na susedne zemlje da pošalju dodatne vagone zbog ogromnog priliva migranata i izbeglica, koji spavaju na zemlji i čekaju priliku da nastave put ka EU. Agencija UN za izbeglice je, međutim, apelovala na makedonsku vladu da učini više, te joj je poručila da treba da odredi mesto gde će smestiti migrante i izbeglice, budući da ih sada dnevno stiže između 1.500 i 2.000, dok ih je u maju dnevno pristizalo oko 200. Problem bi mogao i da se produbi, pošto je više hiljada njih evakuisano čamcem s grčkog ostrva Kos na kopno.

S. D.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari