Maks Ferštapen: Rođen da pobedi sistem 1Foto: EPA-EFE/ KAMRAN JEBREILI / POOL

Maks Ferštapen osvojio je titulu šampiona sveta u Formuli 1 jer je u poslednjoj trci sezone za Veliku nagradu Abu Dabija u poslednjem krugu pretekao Luisa Hamiltona i prvi prošao kroz cilj.

Poslednji put su dva kandidata za titulu u Formuli 1 ušla u poslednju trku sa istim brojem bodova 1974. godine (Emerson Fitipaldi i Klej Regaconi), a borba između Maksa i Luisa, koja je trajala čitave sezone, odlučena je nekoliko krivina pre kraja.

Zahvaljujući odlukama direktora trke, koji se potpuno izgubio pod pritiscima najmoćnijih timova u ovom sportu, kraj sezone je obeležio veliki skandal (prekid trke u momentu dok je Hamilton imao prednost s kojom je trebalo da postane šampion), ali je Maks Ferštapen na kraju potpuno zasluženo postao prvi Holanđanin koji je osvojio titulu najboljeg u ovom sportu.

Čini se da je ovakav ishod obradovao i veliki broj onih koji su navijali za njegovog rivala.

Naime, Formula 1 je do ove sezone polako izumirala jer su navijači počeli da gube interesovanje za sport u kojem se pobednik, već skoro poslednjih dvadeset godina, znao unapred.

Sezona koja je završena ogromnim izlivom emocija i trijumfom Ferštapena vratila je ovom sportu adrenalin koji je nestao zbog dosadnih pravila i dominacije Mercedesa.

Čini se da je 24-godišnji Holanđanin pobedio sistem ne samo zbog toga što je imao dobar bolid, već i zato što je bio dovoljno hrabar i talentovan da to uradi.

Maks potiče iz trkačke porodice i čini se da je od rođenja bio predodređen da bude šampion. Majka Sofi Kumpen je bila uspešna u kartingu, dok je tata Jos bio vozač Formule 1.

Upravo je otac bio najzaslužniji za karijeru svog sina, jer se po završetku svoje posvetio tome da od sina napravi šampiona, odnosno da Maks bude ono što Jos nije bio. Maks je sazreo kao vozač kad je došao u godine u kojima uticaj oca više nije bio presudan.

Naime, Jos je osoba neobičnog karaktera, čak je bio osumnjičen za pokušaj ubistva svoje sadašnje supruge, a svoju agresivnost je preneo na sina, koji je na početku karijere više trka završavao posle udesa nego prolaskom kroz cilj.

Ferštapen je najmlađi vozač koji je debitovao u Formuli 1 sa 17 godina i 166 dana, na Velikoj nagradi Australije 2015. godine, a još uvek nije imao vozačku dozvolu kada je seo u bolid Skuderije Toro Roso.

U to vreme se činilo da je tipičan predstavnik mlađe generacije koja se pojavila u to vreme, ali ga je od svojih nešto starijih kolega izdvajao ogroman talenat i spremnost da se suprotstavi autoritetima, i to ne samo na stazi.

Posle samo četiri nastupa za Toro Roso prešao je u Red Bul i nedugo zatim pobedio na trci za Veliku nagradu Španije.

Od tog trenutka svima je bilo jasno da je samo pitanje vremena kada će postati šampion, a to se dogodilo 12. decembra 2021. godine, na trci koja će se zauvek pamtiti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari