Infektivnom odeljenju Opšte bolnice u Pančevu tokom proteklog vikenda javilo se 28 osoba sa simptomima trihineloze, od kojih je 14 zadržano na lečenju, a ostalima se još utvrđuje zdravstveno stanje i obrađuju rezultati testova. Doktorka Dušanka Žilović, načelnica Infektivnog odeljenja, ne očekuje da će se povećati broj zaraženih iz Jabuke, jer je ta epidemija okvalifikovana kao porodična, ali je moguće da se tokom narednih dana pojave novi slučajevi zaraženih u Omoljici, kao i u pančevačkim naseljima Vojlovica i Strelište.

Epidemiolog u Gradskom zavodu za javno zdravlje Beograd, dr Božidar Ljubić, ističe da se trihineloza ove zime pojavljuje sporadično, u vidu „kućnih epidemija“, a da građani svesno snose rizik ako konzumiraju meso zaklane svinje koje nije pregledano u veterinarskoj ambulanti. Iako iz godine u godinu epidemiolozi i veterinari apeluju na građane da ne konzumiraju nepregledano svinjsko meso, trihineloza je i dalje gotovo neizbežni pratilac zimskih meseci i sezone nakon svinjokolja. Najnovija epidemija trihineloze, koja ove zime nije zaobišla južni Banat, prouzrokovana je konjskim kobasicama, očigledno „pojačanim“ zaraženim svinjskim mesom, koje je proizveo i prodavao jedan stariji stanovnik prigradskog naselja Vojlovica.

Tročlana porodica iz obližnjeg sela Jabuka se zarazila mesom svinje koje je u sopstvenoj režiji gajila i zaklala. U oba slučaja, uzorci mesa nisu bili odneti veterinarskoj stanici na kontrolu, pa se ponovo pokazalo da je šteta nastala izbegavanjem ove provere ispravnosti mesa nemerljivo veća od uštede od nekoliko stotina dinara, koliko ta usluga košta.

Obavezna neprestana kontrola lekara

Uzročnik bolesti je larva parazita Trichinella spiralis, valjkasta glista nevidljiva golim. Inkubacija traje od dva do 30 dana, zavisno od pojedene količine zaraženog mesa. Iako se trihineloza ponekad javlja u blagom obliku, trebalo bi je, upozorava dr Ljubić, smatrati ozbiljnom bolešću. Parazit može da izazove komplikacije na srčanom mišiću, plućima i mozgu, a nekada i da uzrokuje smrt. Sve osobe ukoliko su jele zaraženo meso ili prerađevine od mesa, treba da budu pod kontrolom lekara, čak i ako simptomi izostanu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari