Kakve su ekonomske koristi Rusije od najavljenog okretanja gasovoda od Evrope prema Kini

Mala vajda, veliki rizici

Ostavite komentar


  1. Kina i EU ne vole ucene, niti da ih pljačkaju monopolisti, koji lupaju nenormalne cene.
    Svi znamo kako izgleda „burazerska“ ekonomija i koliko je korupcija štetna po ekonomske odnose.
    Saradnja sa ruskim kompanijama teška je robija, jer nikada ne znate na čemu ste.

  2. To bi bio dobar potez Rusije koja bi se jos vise zblizila sa Kinom i mogli bi zajedno da uzivaju poziciju manje razvijenog sveta. Kinezi, naravno, diktiraju cenom i placaju u svojoj valuti, a Rusija bi morala da kupi kineske plasticne lavore.

  3. Apsolutno treba oreci na burgere i koristiti prirodni gas iz SAS, a onda ce prestati ovakvi tekstovii. Rusija je vjecna, a poltronstvo posljedni nivo ponistavanja dostojanstva.

  4. Drugim rečima, prema člankopiscu i Milovu Rusi su u svakom slučaju nadrljali!

  5. Rusija lako moze da se nadje u nebranom grozdju ako izazove krizu sa Ukrajinom. Okretanje Kini samo ce ih napraviti jos vise zavisnim od Kineza i u dugorocnom periodu dati Kini mnogo vecu politicku moc nad Rusijom. I u medjunarodnim odnosima kao i i svemu ostalom ima izreka da treba diversikovati spoljnu trgovinu zemlje i ne zavisiti samo od jednog partnera. Rusija hrli u hladni zagrljaj Kine naivno misleci da ce naudeci Evropi imati vise pregovaracke moci. Bogati ruski oligarsi nikad nisu igrali po trzisnim principima, obzirom da su prakticno maznuli ruske engergetske resurse kako se SSSR raspao. U trzisnim ekonomijama ne funkcionise burazerska ekonomija. Zato Rusija mora da pametno odabere svoje prioritete pre nego napadne Ukrajinu.

  6. Rezultat je ono sto na kraju dobijete racunskim operacijama i vladavinom vlasti. Majora KGB vlast ima rezultat da je Major KGB izgubio izbore u svojoj ulici a u drzavi nije jel je uvek hapsio svoje protivkandidate a neke je trovao neke prognao.Ucenjuje EZ gasom ali ako dodje gas preko Sirije u Tursku i Evropu, Rusija moze da zatvori ducan.

  7. Aooooo Ruje , pa vi ste gotovi, propali ali još ne znate. Evo ,Miša vam je otkrio karte. Nadrljali ste, definitivno!

  8. Brkic svesno zapostavlja jos bitnije pitanje: sta ce biti sa evropom bez ruskog gasa? Koliku ce stetu pretrpeti evropa zbog ruske obustave isporuke gasa? Cisto sumnjam da ce Nemci pristati da rade u korist sopstvene stete.

  9. Rusija i Kina ce nesumnjivo jacati medjusobnu saradnju i trgovinu, jer imaju vise koristi nego stete.
    S druge strane , Evropa ce imati minimum koristi i ogromne troskove od americkog gasa koji se dobija na skup i neefikasan nacin . Pa ko voli nek izvoli.
    Rezultat je da su SVI na gubitku jer jedini nacin da ne dodje do krize je saradnja i kooperacija a ne sukobi, ratovi i ucene.

  10. Nato filozofu Brkiću smeta što posle Ukrajine taj savez nema više gde?
    Komandovaće Europom ali nemože da spreči da gas ide u Kinu…Tuga….

  11. I na kraju…ako rusi ne prodaju gas, ko ce to da uradi? Taj deo je autor izostavio. Ima tu par ponuđača, ali sitno je. Čak i usa kad zagusti sa škriljcima naruču malo od rusije. Svi su u pat poziciji, jedino što rusi imaju koju nuklearku više, za svaki slučaj.

  12. A vi sad lepo preko kaspiskog mora, sa Azerima, i Iranom pa za Indiju. Ima ih mnogo, trose sve vise, inece skoro preci na obnovljive izvore. Pa mic po mic, trazice vas i Kina i Evropa…

  13. Rusija može da trguje samo s Kinom, i opet će imati izuzetan trgovinski balans. Dovoljno je da Kini prodaje naftu, gas i najsavremenije oružje, stelt avione, hipersonične rakete, nuklearne podmornice, ledolomce itd. Može takodje da prodaje nuklearno oružje Iraku

  14. Tekst je tendeciozan jer ne govori o drugoj strani sta ona gubi ne kupovanjem ruskog gasa, i sve se cini da ce Rusija da propadne ako ne proda Evropi gas, ako nista drugo imace cime da greje svoje gradjane, a cime ce su se ove zime grejali gradjani Srbije i kako to bi vise trebalo da zanima cika Misu, jer americki tecni gas koji je u ponudi cini mi se malo je skuplji.

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 21. maj 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Biljana Lukić, novinarka

Danas su profesionalne dnevne novine kojima može da se veruje.