Maler jednog Ljube iz Beograda 1Foto: Matea Milošević/Univerzitetska biblioteka "Svetozar Marković"

Na današnji dan pre 110 godina, Mali Žurnal je pisao o maleru jednog Beograđanina Ljube.

Autor na početku kao prvog lika ove priče predstavlja Mitra koji je svima poznat po vicevima. Svi od posetioca Ribarske Banje, koja je centar ove priče, znaju da Mitar voli dobru šalu. Međutim, ta šala je u slučaju Ljube Beograđanina bila neslana.

Ljuba Beograđanin je u Ribarsku Banju tada došao sa svojom ,,momom“ kako je zvao. Svi su znali da njegovo srce napregnutno kuca i pitali se kako do sada nije prepuklo.

Maler jednog Ljube iz Beograda 2
Foto: Screenshot/digitalna.nb.rs

Ipak, Ljuba se našao u Ribarskoj Banji i kako to sledi jednom Beograđaninu, odmah je i pored svoje mome spazio još lepih devojaka. Prvo veče u šetnji video je tri lepe devojke. Dve su zvali Bela Mica i Crna Mica, a jedna je bila telefonistkinja.

Kao zavodnik koji jeste odlučio se da upozna onu za koju je mislio da će je najlakše osvojiti, a to je bila Bela Mica. Jedno veče u šetnji sa njom, naišao je na njih Mitar i kao po nesreći, odlučio je da se našali.

Mitar je ispalio raketu između Ljubinih nogu, a on, slabog srca kao što i jeste, potrčao je i pobegao. Bela Mica se takođe uplašila i dala u beg, ali kako je na sebi imala usku suknju, zapela je o nju i pala.

Iz te nevolje je izvukao Čeda fotograf, a Mitar je sve posmatrao sa osmehom. Ljuba se tek kasnije pojavio i rekao da nije bilo telefonistkinje, njegova bi se moma u crno zavila. Mitar je na kraju za ovaj nemili događaj povukao deblji kraj.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 110 godina, tačnije 1911. godine. Predmet analize je dnevni list Mali Žurnal, koji danas ne postoji. Novine su izlazile u Beogradu kao informativni dnevni list od 1894-1915, godine i potom 1920 godine. Vlasnik i odgovorni urednik bio je Jovan Živković. Vremenom, list se razvijao i tematski širio: imao je dobru dopisničku mrežu, pratio je kulturni život i političke događaje.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari