Mame su zakon: Sud godinu dana "ne mrda prstom" u vezi sa zakonom o finansijskoj pomoći 1Foto: Inicijativa "Mame su zakon" (Arhiva)

Inicijativa Mame su zakon saopštila je danas da su obavili javni uvid u predmet koji su zbog zakona o finansijskoj pomoći porodicama sa decom predali Ustavnom sudu pre godinu dana i da taj sud od dobijanja zahteva do danas „praktično nije ni prstom mrdnuo kako bi odgovorio i izvršio ocenu ustavnosti“.

U saopštenju se podseća da je zahtev u kojem se traži ocena ustavnosti tog zakona podneo 31 narodni poslanik. Poslanica Tatjana Macura istakla je da je ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević „još jednom obmanuo građane Srbije svojom ponovljenom lažnom najavom da se izmene Zakona očekuju nakon usvajanja budžeta za 2020“.

„Ušli smo u februar, najavljenih izmena nema u skupštinskoj proceduri, a nije pokrenuta niti jedna javna rasprava o izmenama spornog zakona zbog kojeg žene u Srbiji primaju par stotina dinara tokom porodiljskog odsustva, naglasila je Macura, a navodi se u saopštenju.

Ona je ocenila da je namera ministra jasna – da se izmene ne usvoje pre raspuštanja Skupštine Srbije uoči novih izbora. Apelujemo da ministar Đorđević „najhitnije ispuni ono što je obećao – da pokrene javnu raspravu o izmenana zakona i predlog izmena uputi u skupštinsku proceduru, a od Ustavnog suda Srbije očekujemo da se konačno probudi iz dubokog zimskog sna i odgovori na zahtev narodnih poslanika“, ističe se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.