Mamograf u užičkoj bolnici i dalje ne radi, popravka se očekuje za dvadesetak dana 1Uzička bolnica/Foto: Nenad Kovačević

Mamograf u Opštoj bolnici Užice koji, zbog kvara, nije radio od 1. juna, pa je 27. juna popravljen i ubrzo se ponovo pokvario, i dalje ne radi. U upravi Zdravstvenog centra Užice kažu da bi kvar trebalo da se otkoni za dvadesetak dana.

Pacijentkinje kojima je potreban takav pregled, kako je za Danas rekla Danijela Vasiljević, portparolka Zdravstvenog centra Užice, mogu da, uz odgovarajuću proceduru, odu na pregled u privatne ordinacije, nakon čega će im se refundirati troškovi.

„Postoje indikacije za takve preglede. Vodi se evidencija pacijentkinja i one će se, na osnovu tog spiska, pozivati na preglede, nakon popravke mamografa“, rekla je Vasiljević za Danas.

Ona je navela da je Ministarstvo zdravlja odobrilo oko 632.000 dinara za popravku tog aparata.

„Nadamo se da će mamograf biti u funkciji za dvadesetak dana, jer je potrebno da se poštuje postupak javne nabavke, koji će se sprovesti po hitnoj i skraćenoj proceduri “, kazala je Vasiljević.

Dr Dragan Damjanović, direktor Opšte bolnice Užice, inače subspecijalista hiruške onkologije koji radi u ambulanti za hirurgiju dojke, kaže za Danas da je u toj ambuanti u evidenciji 25 pacijentikinja za pregled na mamografu kojima bi taj pregled, radi kontrole, trebalo da se urade u roku od jednog meseca.

„To nije tipična lista čekanja i taj broj nije pravi pokazatelj. To su pacijentkinje koje su na spisku naše amblante za hirurgiju dojke, koje smo upisali pre kvara na mamografu, a kojima je potrebno da se zakaže pregled na mamografu“, objasnio je dr Damjanović.

„Pacijentkinjama koje nisu na tom spisku, pokušavamo da omogućimo da obave preglede na mamografu u roku dva ili tri meseca“, kazao je dr Damjanović i objasnio da mamografija „nije hitna dijagnostička procedura, ali je veoma dragocena“.

Inače, takva dijagnostička procedura u privatnim zdravstvenim ustanovama, kako je Danasu rečeno u tim ordinacijama, košta od 4.000 do 5.000 dinara.

Još jedan mamograf kvaru  

Osim mamografa čija se popravka očekuje, užička bolnica ima još jedan takav aparat, ali on je odavno neispravan. „U pitanju je takav kvar da se ne isplati popravka, jer bi ona koštala kao kupovina novog aparata“, objasnila je portparolka Danijela Vasiljević i navela da će Zdravstveni centar, sa projektom o zanavljanju opreme, tražiti novac od Ministarstva zdravlja.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari