Manaj: U toku proces identifikacije 16 posmrtnih ostataka pronađenih prethodne godine na Kosovu 1Foto: EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

U toku je proces identifikacije oko 16 posmrtnih ostataka pronađenih tokom prethodne godine na ukupno deset lokacija u okviru potrage za nestalima na Kosovu, uključujući i one pronađene u Kiževaku kod Raške, rekao je danas za portal KoSSev predsednik Komisije za nestala lica kosovske vlade Ram Manaj.

Manaj je tom portalu potvrdio da su uzorci pronađeni na devet lokacija na Kosovu, kao i oni iz Kiževaka poslati na DNK analizu Međunarodnoj komisiji za nestale osobe (ICMP) odmah nakon ekshumacije, ali da odgovora još nema.

On je tako reagovao na informacije koje su se jutros pojavile u prištinskim medijima – da su posmrtni ostaci koji su pronađeni 17. novembra prošle godine u Kiževaku kod Raške poslati Međunarodnoj komisiji za nestale osobe, te da se ubrzo očekuje da stignu analize.

Manaj u razgovoru sa KoSSev ni danas nije mogao da potvrdi koliko je tačno posmrtnih ostataka pronađeno prošle godine u Kiževaku, ali navodi da se sumnja da je reč o pet do šest tela.

Prištinska Komisija za nestala lica, kako navode, očekuje nova iskopavanja u Kiževaku, ali i u Štavlju, u blizini Sjenice.

Na pitanje KoSSev da li je Vlada Srbije slala zahteve Prištini za iskopavanja na teritoriji Kosova i da li su oni odobreni Manaj je potvrdio da takvi zahtevi postoje, ali i da još nije usvojen plan rada za ovu godinu, već da je u toku njegova priprema, i da ne može da pruži dodatne detalje o daljim iskopavanjima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari