Mandić: Apelacioni sud da presudi za ubistvo Ćuruvije 1Foto: EPA/SAŠA STANKOVIĆ

Zamenik tužioca za organizovani kriminal Milenko Mandić zatražio je danas, iznoseći žalbu na prvostepenu presudu za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije, da Apelacioni sud sam otvori glavni pretres i tako donese izmenjenu presudu.

On je na sednici veća Apelacionog suda rekao da je prvostepeni sud pogrešno utvrdio „odlučne činjenice“ kada je ocenio da je N.N. lice pucalo u Ćuruviju, a ne pripadnici Službe državne bezbednosti (SDB) Ratko Romić i Miroslav Kurak, kako tužilaštvo tvrdi.

„Ako se ne bih žalio na taj deo presude, ne bi moglo da se dokazuje da to nije tačno i da je sud pogrešio“, rekao je Mandić.

On je pojasnio da zakon predviđa da je u ponovljenom sudskom postupku moguće pobijati samo delove presude koji su obuhvaćeni žalbom.

Mandić je istakao i da je njegova najava žalbe pogrešno shvaćena u delu javnosti i zato naišla na negativne komentare.

Prvobitno je bilo najavljeno da će u žalbi tužilaštvo tražiti ukidanje i ponavljanje postupka, a sada je predložilo da sud otvori glavni pretres da bi se uštedelo na vremenu.

Negativni komentari u javnosti usledili su povodom Mandićeve najave da će uložiti žalbu, što nije uobičajen postupak tužilaštva.

Mandić je osporio prvostepenu presudu da osuđeni pripadnici DB-a ne predstavljaju organizovanu kriminalnu grupu, nasuprot tvrdnji u optužnici.

Kako je dodao, jasno je da je nalog za ubistvo Ćuruvije došao iz vrha vlasti „jer DB ne može samoinicijativno da deluje“.

On je istakao da je Ćuruvija smetao zbog svog medijskog i političkog značaja koji su imali veliki odjek u javnosti.

Prema rečima Mandića, tadašnja politika, odnosno vrh vlasti odredili su šta će se sa Ćuruvijom dešavati.

„Sve što je Ćuruvija radio, činio je za dobrobit zemlje“, rekao je Mandić.

Veće Apelacionog suda pred kojim se danas našla prvostepena presuda za ubistvo Ćuruvije sutra će razmatrati žalbe odbrane, kada se može očekivati da će biti završen javni deo sednice.

Nekadašnji šef SDB-a Rade Marković osuđen je prvostepenom presudom na 30 godina zatvora, kao i nekadašnji šef beogradskog centra DB-a Milan Radonjić.

Nekadašnji pripadnici DB-a Ratko Romić i Miroslav Kurak osuđeni su na po 20 godina i to kao saizvršioci u teškom ubistvu, a ne kao neposredni izvršioci, što je tražilo tužilaštvo.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.