Manja stopa kriminaliteta 1Foto: Medija Centar

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je danas da je stopa kriminaliteta u Srbiji u prvih devet meseci ove godine manja za 5,4 odsto u odnosu na isti period 2015. godine, dok je opšti kriminalitet smanjen za pet odsto.

Za četiri odsto povećan je procenat rasvetljavanja krivičnih dela sa nepoznatim počiniocem, rekao je Stefanović na sednici parlamentarnog Odbora za odbranu i unutrašnje poslove, na kojoj je predstavio rezultate rada Ministarstva unutrašnjih poslova u periodu od januara do septembra.

Broj počinjenih krivičnih dela je u prvih devet meseci bio 72.538, dok ih je u istom periodu 2015. bilo 68.599, a krivične prijave podnete su protiv 36.601 lica, precizirao je Stefanović.

On je naveo da je rasvetljen 52,1 odsto svih krivičnih dela, dok je u prethodnoj godini bio 47,8 odsto.

Stefanović je izjavio da je rasvetljeno 86 odsto ubistava i 82,5 odsto ubistava u pokušaju, dok je broj teških krađa manji za 13 odsto, razbojništava za 12 odsto, dok je za 11 odsto manje ukradenih vozila.

Od početka godine je zaplenjeno više od dve tone droge, dok je u istom periodu prošle godine bilo 879 kilograma.

Broj poginulih u saobraćaju je, prema izveštaju MUP, manji za 1,4 odsto, smanjen je sa 442 na 436.

Stefanović je rekao da je do kraja oktobra u Srbiji otkriven 107.831 migrant, od kojih je 9.869 zatražilo azil, a razlog je da bi im se omogućilo da dobiju 72 sata kako bi došli do mađarske, hrvatske ili rumunske granice.

Odgovarajući na pitanja članova Odbora, Stefanović je naveo da je u MUP zaposleno 42.450 ljudi, a da je sistematizacijom maksimalni broj 42.800.

Na pitanje šta država čini da pomogne penzionisanom policijskom generalu Bratislavu Dikiću, koji je uhapšen u Crnoj Gori pod optužbom za terorizam, Stefanović je odgovorio da se radi o penzioneru za kojeg MUP više nije nadležan, ali da su ga posetili predstavnici Ambasade Srbije u Podgorici.

Tražićemo da njegovo zdravstveno stanje bude maksimalno zaštićeno. Nije se žalio na uslove u zatvoru i tretman, izjavio je Stefanović.

Upitan o broju lica koje policija štiti zbog procene da im je bezbednost ugrožena, Stefanović nije želeo da precizira koliko je takvih osoba, ali je rekao da neka od njih smatraju da takav status nikad ne sme da im se uskrati.

Svodi se na to da koriste automobil i gorivo MUP i policajca vozača. Neki su tražili i da ih štite pripadnici određene jedinice, poput Žandarmerije. Oni ne žele da se odreknu privilegija koje im taj status pruža, izjavio je Stefanović.

Prema njegovim rečima, policijska jedinica za zaštitu svedoka obezbeđuje 41 lice koje je, po odluci tužilaštva, u programu zaštite.

To pravi ogromne troškove državi, jer su neki od njih po 13 – 14 godina u tom statusu, izjavio je Stefanović.

On je rekao da se u inostranstvu takvi ljudi ubrzo po svedočenju sele na drugu lokaciju, sa promenjenim identitetom, i moraju da rade kako bi preživeli.

Kod nas nekad od MUP traže nerealne stvari, poput da im se plati popravka zuba, izjavio je Stefanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari