Manojlović: Pucanj u temelj demokratije 1Foto: FoNet/ Marija Đoković

Očigledno je da institucije ne rade svoj posao, kao i da tužilaštvo smatra da takav vid zloupotrebe izbornog procesa ne zaslužuje njihovu reakciju, a ja ponavljam: u pitanju je pucanj u temelj demokratije.

Ne postoji krivično delo sa takvim stepenom društvene opasnosti – poručuje za Danas predsednik Udruženja za zaštitu ustavnosti i zakonitosti Savo Manojlović, nakon što je tužilaštvo odbacilo prijavu protiv gospođe koja je na prošlogodinjim parlamentarnim izborima snimljena kako na biračkom mestu „pomaže“ ljudima da glasaju.

Manojlović ukazuje da ako dozvolimo da se takve stvari dešavaju, to znači da se gubi poverenje u ceo izborni proces, što suštinski znači da mi uništavamo demokratski poredak.

On je na Tviteru napisao da je tužilaštvo odbacilo krvičnu prijavu u vezi pomenutog slučaju i ako je UZUZ dostavio ime i prezime gospođe sa slike, naselje u kome je organizovano kolektivno glasanje, prevoznika koji je dovozio ljude i za koliko je prodavan glas.

– Srećna Zagorka Dolovac svima koji slave – poručio je Manojlović.

Programski direktor CRTA Raša Nedeljkov kaže da su od tužilaštva tražili da im dostave rešenje iz koga bi se videlo koji su razlozi za odbacivanje, te da možda postoje snažni argumenti, ali da do tada možemo samo da spekulišemo.

– Ono što je problem jeste što je tužilaštvo odbilo da nam dostavi to rešenje, uz obrazloženje da ne vide interes javnosti da bi uopšte tako nešto uradili. S druge strane, mi smo pokrenuli proces pred poverenikom za slobodan pristup informacijama od javnog značaja, ne bi li smo uspeli da dođemo do tog dokumenta, da vidimo šta je po sredi i onda u odnosu na to da možemo da komentarišemo – naveo je Nedeljkov.

Podsetimo, na snimku koji se juna prošle godine pojavio na mrežama, vidi se gospođa koja na biračkom mestu dočekuje ljude, ide sa njima iza paravana i sugeriše im za koga da glasaju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari