Manojlović: Žalba Ustavnom sudu zbog birokratske opstrukcije predloga zakona o ograničenju rijalitija 1Foto: Beta/Beoinfo/DS

Predsednik Udruženja za zaštitu ustavnosti i zakonitosti Savo Manojlović izjavio je danas da će to udruženje, kao predlagač zakona o ograničenju rijaliti programa, koji je potpisivanjem peticije u različitim fazama podržalo oko 110.000 građana, podneti žalbu Ustavnom sudu zbog „birokratske opstrukcije“, odnosno odugovlačenja usvajanja.

Manojlović je na konferenciji za novinare u Medija centru, povodom odluke REM-a da odustane od odluke o ograničavanju rijaliti programa, rekao da se o Predlogu zakona o ograničavanju rijaliti programa, koji je predat sa 42.000 potpisa podrške gradjana, Narodna skupština nikada nije izjašnjavala.

Rekao je i da se taj predlog trenutno nalazi u Ministarstvu kulture i informisanja, gde se takođe odugovlače sve birokratske procedure.

„Taj zakon je stavljen na listu zakona, prošao je skupštinski odbor, prošao je Vladu i čeka Ministarstvo kulture“, rekao je Manojlović i dodao da se sa izjašnjavanjem o tom zakonu odugovlači jer se čeka da „volja građana na tu temu padne“.

Član Saveta REM-a Slobodan Cvejić, koji je bio jedan od onih koji su glasali za ograničavanje rijaliti programa, je rekao da ima dovoljno postojećih propisa da se ograničavaju sadržaji rijaliti programa, ali da je „ključni problem neprimenjivanje ovih propisa zadnjih deset godina“.

Cvejić je rekao da postoje dva glavna dokumenta koja se mogu koristiti za ograničavanje rijaliti programa Pravilnik o zaštiti dece i Pravilnik o zaštiti ljudskih prava.

„Kad neko u tim emisijama uvredi nekog po bilo kojoj osnovi to je osnova za pokretanje postupka“, kazao je Cvejić. Dodao je da se zbog takvog prekršaja daje opomena, zatim upozorenje, i zabrana emitovanja, ukoliko se nastavi sa takvom praksom, a da je teoretski moguće i oduzimanje frekvencije, iako se tako nešto do sada nikada nije dogodilo.