Marija Gnjatović: Imunitet se kod vakcinisanih ne stvara podjednako brzo

Saradnica INEP-a, objašnjava za Danas koliko smo zaštićeni posle vakcine

Ostavite komentar


  1. Nacionalna studija istog kvaliteta uzorka kao prošle godine? Na osnovu koje je KŠ posle iznosio prognoze? Pitam za druga.

  2. O vakcini uskoro očekujem tekst od uprave gradskog vodovoda.Pozivite naše ljude stručne u inistranstvu.Niva S našla našeg čiveka u Čikagu moji radi sa virusom,imate ptif dr Dikić u Frankfuru koji je direktor labiratorije za viruse.Kina nema vakcine.Direktor klinike u Kini reče pre tri meseca-visoka temperatura posle vakcine,bolovi u mišićima kratkotrajni i znak da je imuni sistem reagovao.Kao i kad čovek stari broj antitela pada.

  3. Poštovani iz Danasa,
    Čitatjući ovaj tekst uočio sam neke netačne tvrdnje vaše sagovornice, što nije prvi put.
    Naime, imenovana kao inženjer tehnologije i metalurgije nije kompetentna da priča o imunitetu , jer su to iskjlučivo teme medicinskih nauka.
    Ona može da priča o testovima, o pouzdanosti testova i slično, a neretko iznosi netačne podatke o imunitetu i zbunjije javnost.
    Testovi na antitela, , nisu standardizovani , nisu kvantitativni, mogu biti subjektivni. To se odnosi na sve testove, kako one od renomiranih svetskih proizvođača, tako i na INEP-ove testove koje su oni sami razvijali.

    1. Upravo tako, kao naucnik i dr medicine se u potpunosti slazem sa ovim komentarom. Neke tvrdnje koje su ovde a i ranije isnosene su netacne I bez naucnog pokrica, a proizilaze iz povrsnog poznavanja imunologije i virusologije.

  4. Svako iz struke različito tumači, do sada smo čuli bezbroj različitih tumačenja, u šta onda verovati.

      1. Koliko veze sa virusima ima neko ko radi kao saradnik Instituta za primenu nuklearne energije,aj nadjitenekog virusologa.

  5. Tekst sadrzi dosta netacnih i naucno nepotrvdjenih stavki- pocev od naslova. Mnogo nepreciznosti I prenosenja informacija koje je sagovornica procitala u novimana- npr da imunitet Sputnik vakcinom moze da traje 2 godine. Takve izjave ne prilice naucniku i nisu bazirane ni ma kakvim publikovanim dokazima. Takodje mislim da se ovde samo radi o promociji testiranja INEPovim testom za koji zaposleni dobijaju honorar, dakle cist sukob interesa. Mi kao naucnici nista ne znamo o tom testu i koja forma proteina je koriscena u ovoj Elizi. Moze se desiti da se potpuno oprecni rezultati dobiju ako se koristi drugacije forma Spike proteina a da onda bude da Sinopharm vakcina indukuje mnogo vise antitela i u razlicitoj dinamici u odnosu na rezultate dobijene Inepovim testom. Nema potrebe da bilo ko uopste proverava nivo antitela bilo kojim testom, sve ove vakcine su se pokazale efikasnim u toku studija kada su i sve ove provere radjene.

  6. Molim da mi neko odgovori nemam uslova da uradim at . Jel iko vakcinisan sputnjikom I ima li antitela?

    1. Ja sam primila Sputnjik. Imam prilicno visok titar, a meren je dve nedelje posle revakcine.

  7. Primio sam prvu sinefarm vakcinu. Posle tri sedmice trebao sam da dobijem revakcinu. Posto sam dobio herpes zoster lekar koji me je pregledao na dan kada sam trebao dobiti revakcinu nije dozvolio da se revakcinisem. Vec je proslo 25 dana od dana kada sam trebao dobiti revakcinu ja nisam potpuno ozdravio od herpesa pa me intetesuje je li postoji neki rok do kada bi trebao dobiti revakcinu. Molim vas za odgovor. Unapred hvala

    1. Svaka vakcina u pocetku obara imunitet zato se I antivirao herpes zoster. Kada prodje kozna promena -zaraste u potpunosti-dace vam tada verovatno drugu dozu. Koristite supplemene vitamine ojacajte imunitet.

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 30. april, 1. i 2. maj 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Igor Brakus, radijski voditelj

Kao što sam naziv kaže, ako danas ne saznamo ono što se dogodilo danas, već sutra će biti kasno.